Kristillis-buddhalainen meditaatiohetki kutsuu ihmisiä Helsingin seurakuntien toimintakeskukseen

Helsingin seurakuntayhtymän toimintakeskus Mustasaaressa järjestetään sunnuntaina kristillis-buddhalainen meditaatiohetki. Tapahtumaa järjestävän pastori Heidi Rautionmaan mukaan tarkoituksena on luoda uskontodialogia, joka nousee kummankin perinteen hartauselämän pohjalta.

Ohjelmassa sekä buddhalaisuutta edustava Erja Varis että kristinuskoa edustava Rautionmaa esittelevät erikseen oman perinteensä meditaatiota. Osallistujilla on mahdollisuus valita, millä menetelmillä he haluavat meditaatioon osallistua.

– Tämä on spiritualiteettien kohtaamista. Helposti ajatellaan vain paneelikeskusteluja, kun puhutaan uskontodialogista. Toivon Mustasaaren ympäristönä synnyttävän mielenkiintoisia kohtaamisia, Rautionmaa sanoo.

Aasialaisiin uskontoihin perustuvat mindfulness ja jooga ovat kasvattaneet suosiotaan länsimaissa viime vuosikymmeninä.

Esimerkiksi jooga liikuntamuotona on usein irtautunut uskonnollisista elementeistä. Harrastuksen lisääntyminen on kuitenkin herättänyt kiinnostusta myös uskonnolliseen symboliikkaan.

– Meillä on kristinuskossakin tällaista hiljentymistä ja meditaatiota. Ei sitä tarvitse lähteä etsimään toisesta uskonnosta. Buddhalaisuuteen on helppo peilata omaa ajattelua, Rautionmaa sanoo.

Variksen mukaan meditaation perinne on buddhalaisuudessa säilynyt kristinuskoa laajemmin.

– Dialogi voi elvyttää sitä myös kristillisessä perinteessa. Dalai-lama sanoo, ettei ihmisen tarvitse kääntyä buddhalaisuuteen ottaakseen käyttöön sen menetelmiä, Varis sanoo.

Toisin kuin kristinuskossa, buddhalaisuudessa ei Variksen mukaan ole pyrkimyksiä käännyttää ihmisiä omaan uskontoon. Uskonnottomassa kodissa kasvanut Varis löysi buddhalaisuuden asuessaan kuuden vuoden ajan Pohjois-Intiassa 2000-luvun alussa. Hän oli muun muassa maanpaossa olevan Tiibetin buddhalaisuuden johtajan Dalai-laman oppilaana.

Ei sekoitettuna

Buddhalais-kristillisissä uskontodialogeissa Rautionmaa on ollut mukana 1990-luvun lopusta lähtien. Uskontodialogeissa pyritään edistämään kulttuurien välistä vuoropuhelua ja ymmärrystä ja rauhallista rinnakkaiseloa. Uskontodialogin tavoitteet eroavat siis merkittävästi esimerkiksi ekumeniasta, jonka päämääränä on kristillisten kirkkojen ykseyden etsiminen.

Rautionmaan mukaan Mustasaaressa järjestettävä meditaatiohetki on yksi tapa toteuttaa uskontodialogia. Hän painottaa, ettei perinteitä sekoiteta toisiinsa, kuten esimerkiksi new age -liikkeessä on tapana.

– Kyseleviä ihmisiä ei voi hylätä tai tuomitta vaelluksessa, vaan siinä pitää olla mukana. Sitä on kristittynä oleminen, Rautionmaa pohtii.

Oman meditaationsa Rautionmaa kertoo perustuvan rukouskävelyyn, siis rukoilemisen ja kävelyn yhdistämiseen.

Rautionmaa ja Varis muistuttavat, ettei osallistujien tarvitse tuntea kuuluvansa mihinkään uskontoon. Osallistuminen on avointa.

– Tällainen voi vastata ihmiselle, joka ei ole löytänyt hengellistä kotia minkään instituution sisältä. Heitä on varmasti paljon, Varis uskoo.

Keskusteluja on käyty myös viikonloppuretriiteistä. Uskontojen edustajien yhteisiä lauluiltoja on myös pidetty ja tulossa on myös uutena hindujen ja kristittyjen dialogisia lauluhetkiä.

Korjattu 24.7. klo 14:51 Uskontojen yhteisiä lauluiltoja on jo järjestetty.

Lue

Eri uskontojen edustajat kokoontuvat meditaatioihin Kampissa

Edellinen artikkeliOulun seurakuntayhtymä korvaa entisen kirkkoherran oikeudenkäyntikuluja
Seuraava artikkeliPioneerien päivänä muistellaan pitkää erämaavaellusta

Ei näytettäviä viestejä