Kuopion tuomio­rovastiksi valittu "umpi­savolainen ukko" Risto Voutilainen siirtyy tehtävään naapuri­seurakunnasta

Kuva: Tuija Hyttinen / Kuopion seurakunnat

Kuopion tuomiokirkkoseurakunnan kirkkoherraksi eli tuomiorovastiksi on valittu Kuopion Alavan seurakunnan kappalainen, rovasti Risto Voutilainen. Tuomiokirkkoseurakunnan seurakuntaneuvosto teki valinnan 10.5. viiden hakijan joukosta

Virkaan oli kaksi hakukierrosta, koska ensimmäisellä kierroksella hakijoita oli vain yksi. 10.5. seurakuntaneuvostossa annettiin 13 ääntä, joista Risto Voutilainen sai kymmenen.

Voutilainen, 57, on syntynyt ja kasvanut Tuusniemellä ja omien sanojensa mukaan "umpisavolainen ukko". Voutilaisen perheeseen kuuluvat vaimo Soili ja kaksi jo aikuista tytärtä puolisoineen.

Voutilainen vihittiin papiksi vuonna 1991 Tampereen tuomiokirkossa. Hän toimi aluksi pappina Tampereella, Lahdessa ja Helsingissä. Vuonna 1995 hän aloitti Kuopion tuomiokirkkoseurakunnassa, missä hän toimi vuoteen 2010, vajaat kaksi vuotta ajasta vt. kirkkoherrana.

Johtavana sairaalapappina Kuopiossa Voutilainen oli 2010–2018. Virkaan sisältyi myös Kirkon keskusteluavun eli Palvelevan puhelimen ja Palvelevan chatin toiminnan johtaminen.

Voutilainen arvioi sairaalaympäristön muovanneen hänen ajatteluaan niin, että hän pystyy "toivon mukaan" paremmin kuuntelemaan ihmisten huolia.

– Kyllähän se ihmistä muuttaa, kun kohtaa kärsimyksen ja kuoleman läheltä. Elämän rujous tulee tutuksi.

– Nykyään on vähemmän valmiita vastauksia ja enemmän kysymyksiä kuin ennen.

Voutilainen on käynyt dialogisen työnohjaajakoulutuksen ja tehnyt jatkuvasti työnohjauksia.

Kuopion Alavan seurakunnan ensimmäisenä kappalaisena Voutilainen on toiminut syksystä 2018.

Yksin asuvia ja yhteistyötä

Risto Voutilaisen tausta on körttiläisyydessä.

– Herännäisyys on se minun maastoni, hän sanoo.

Seurakunnan tiedotteen mukaan Risto Voutilainen haluaa olla mahdollistamassa perinteisiin nojaavaa mutta samalla harkitusti uudistuvaa toimintakulttuuria. Voutilainen luonnehtii, että tuomiokirkkoseurakunnan toimintaympäristölle on ominaista kulttuuri- ja järjestötoiminta, yritystoiminta sekä monet kaupungin ja aluehallinnon toiminnot. Yhteistyö luo mahdollisuuksia palvella ihmisiä.

Tuomiokirkkoseurakunnan jäsenistä joka kolmas on 20-40-vuotias, mutta samalla joka neljäs seurakuntalainen on yli 70-vuotias. Yksin asuvia nuoria aikuisia ja vanhuksia on seurakunnan alueella runsaasti.

Voutilaisen mielestä toivon näkökulman esille tuominen on tässä ajassa tärkeää.

– Se tapahtuu seurakunnissa monella tavalla ja evankeliumin esillä pitämisen kautta. Ihmisten kohtaamisissakin toivo saattaa viritä.

– Tuomiokirkon alttarilla lukee Ave crux spes unica. Terve risti ainoa toivo. Kirkolla on yliajallinen toivo Kristuksen tähden.

Risto Voutilainen aloittaa tuomiorovastina lokakuun alussa, jolloin hänen edeltäjänsä Ilpo Rannankari jää eläkkeelle.

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.

Kuopion tuomiorovastiksi valittu "umpisavolainen ukko" Risto Voutilainen siirtyy tehtävään naapuriseurakunnasta