KT vastaa Kankkoselle - Pysymme YLE-linjalla

PesonenTuomoKTAarne_Ormio205Tuomo Pesosen mukaan kirkko saavuttaa parhaat yleisömäärät ohjelmilleen nimenomaan yhteistyössä Yleisradion kanssa. Ensi viikon kirkolliskokouksessa käsitellään edustaja-aloitetta, jossa vaaditaan selvitystä siitä, onko kirkon toiminta sähköisessä mediassa riittävän laajaa.

- Kirkon tiedotuskeskuksessa olemme linjanneet toimintaa siitä lähtökohdasta, että saisimme mahdollisimman laajat kontaktipinnat niin jumalanpalveluksille, hartausohjelmille kuin journalistisellekin tuotannollemme. Nykyvoimavaroillamme yhteistyö YLEn kanssa tarjoaa parhaat edellytykset suurten yleisömäärien tavoittamiseen, kirkon viestintäjohtaja Tuomo Pesonen toteaa.

Kirkon tiedotuskeskus tekee yhteistyössä YLEn kanssa muun muassa jumalanpalveluksia ja hartausohjelmia radioon ja televisioon. Kirkolliskokousedustaja, eläkkeellä oleva päätoimittaja Stig Kankkonen on tehnyt kirkolliskokoukselle aloitteen, jossa pyydetään setvimään, pitäisikö kirkon tehdä yhteistyötä myös muiden toimijoiden kanssa. Kankkonen itse kannattaa yhteistyön laajentamista.

Tuomo Pesonen huomauttaa tähän, että kaupalliset kanavat olisivat jo aika sitten välittäneet esimerkiksi luterilaisia jumalanpalveluksia, jos se olisi ollut niiden kannalta tarpeeksi tuottavaa.

- Kirkon tehtävä ei ole tehdä bisnestä, hän sanoo.

Pesonen toteaa myös, että kirkko ja KT tavoittelevat myös kuuntelijoita, jotka eivät ajaudu hengellisille kanaville.

Voimavarojen kohdentaminen toisaalle vaarantaisi YLE-jatkumon

TV-kanavista SuomiTV:n ohjelmista pieni osa on ollut sisällöltään hengellisiä. Tällä hetkellä kanava pohtii kesäaikaista lähetysten keskeyttämistä ja yt-neuvottelut ovat käynnissä.

- SuomiTV:n tilanne muistuttaa omalla surullisella tavallaan siitä, mihin yksityinen mutta sinänsä kirkon arvomaailmaan ihan sopivasti profiloitunut ohjelmakanava voi ajautua. Olisimme nyt varsin ikävässä tilanteessa, jos olisimme lähteneet panostamaan suuresti esimerkiksi tämän kanavan ohjelmiin. Kirkko yksin ei voisi pelastaa tätä kanavaa, Pesonen sanoo.

- Yhä niukempien resurssien turvin emme voi jakaa KT:n työpanosta nykyistä laajemmalle. Esimerkiksi tv-jumalanpalvelusten määrästä joudumme neuvottelemaan YLEn kanssa huolellisesti joka vuosi ja paineet niiden entistä taloudellisempaan tuottamiseen ovat todella kovat. Pienikin voimavarojen kohdentaminen toisaalle vaarantaisi helposti tämän historiallisen jatkumon, Pesonen jatkaa.

Hän painottaa myös, ettei KT halua jarruttaa seurakuntien omaa yhteistyötä minkä tahansa radio- tai tv-kanavan kanssa.

- Jos joku seurakunta on päättänyt ryhtyä tuottamaan ohjelmia jollekin kaupalliselle kanavalle, olemme tarjonneet tukea ja apua.

- Lisäksi kirkon mediasäätiön avulla tuemme ohjelmia monille eri kanaville ja myös yksittäisiä dokumentteja. Säätiön tukemien ohjelmien kirjo on todella laaja ja niitä esitetään monilla eri kanavilla.

Lue myös: Edustaja-aloite: Kirkko ei voi näkyä vain YLEllä

(Kuva: KT/Aarne Ormio)