Kirkkoherra pysyy kannassaan – Sley-messut jatkuvat

Turtiainen.Jouni205Jouni Turtiainen vetoaa lähimmäisenrakkauteen ja kirkon moniäänisyyteen. Piispa Mikko Heikka on aiemmin ilmoittanut, ettei hän pidä naispapittomia messuja seurakunnan tiloissa mahdollisina. Nyt kysytään, mille kannalle seurakuntaneuvosto kallistuu?

Espoonlahden seurakunnan seurakuntaneuvosto käsittelee asiaa 3.5. Espoon piispa Mikko Heikka on pyytänyt kirkkoherralta seurakuntaneuvoston lausuntoa seurakunnan Iivisniemen seurakuntakodin kappelitilan käytöstä Suomen Luterilaisen Evankeliumiyhdistyksen messutoimintaan noin kaksi kertaa kuussa.

Heikka ilmoitti aiemmin Kotimaa24:lle, että hän pitää Espoonlahdessa järjestettäviä Sleyn messuja muun muassa piispojen ja herätysliikejohtajien vuoden 2009 tahdonilmaisun vastaisena. Sley on niin kutsutulla ”vanhalla virkakannalla”.

Kirkkoherra Jouni Turtiaisen mielestä Iivisniemen messut eivät ole tahdonilmaisun vastaisia. Turtiainen katsoo, ettei messuissa ole esimerkiksi sukupuoliperusteisia työvuorojärjestelyjä, koska niistä vastaa Sley ja messuihin ei ole tehty lainkaan seurakunnan pappien työvuorolistaa. Hän toteaa myös, että piispat ovat peräänkuuluttaneet kirkkoon moniäänisyyttä.

Turtiainen toteaa, että kirkkojärjestyksen mukaan seurakuntien tilojen käytöstä päättävät kirkkoherra ja seurakuntaneuvosto. Hän ei ennakoi, mitä neuvosto asiasta päättää. Jos se äänestäisi kirkkoherran esitystä vastaan, kirkkoherra veisi messutoiminnasta päättämisen kirkkojärjestyksen perusteella kapitulin ratkaistavaksi.

Turtiainen kuvaa ”vaikeaksi paikaksi” sitä, että hän ajattelee seurakunnan tilojen käytöstä eri tavalla kuin hänen esimiehensä, piispa Mikko Heikka.

– Ymmärrän hänen kantansa, mutta lähden siitä, että piispankin pitää tässä tapauksessa noudattaa kirkkojärjestystä ja lähteä siitä, että hän ei voi paikallisseurakunnan tilojen käyttöä ohjailla. Hänen tehtävänsä on sitten ohjailla minua, jos hän on sitä mieltä, että minä olen toiminut tässä vastoin yhdessä sovittuja pelisääntöjä, Turtiainen sanoo.

Oulun tuomiokirkkoseurakunnassa Sleyn messut pyörivät aivan vastaavanlaisella periaatteella kuin Espoonlahden seurakunnassa. Oulussa sekä tuomiorovasti että Oulun hiippakunnan piispa Samuel Salmi ovat asettuneet puolustamaan paikallista messua.

– Tämä oli ilahduttava viesti ja sekin, että meidän hiippakunnassa on Lohjan seurakunta, jossa toimitaan myös täysin samoin kuin Espoonlahdessa, Turtiainen sanoo.


”Kirkossa vievät nyt tunteet ja kosto”

Kirkkoherra Jouni Turtiaisen käsitykset kirkon yleisestä ilmapiiristä ovat lohduttomia. Hänen mukaansa kirkossa vievät nyt tunteet ja kostomentaliteetti. Hän yksinkertaistaa asetelmia ja toteaa, että aiemmin vallassa olivat konservatiivit ja tuolloin oli aivan oikein huomauttaa heitä käytöstapojen puutteesta esimerkiksi naispappeja ja naispappeuden puolustajia kohtaan.

– Nyt liberaalisiipi, joka on aikaisemmin saanut ”turpiin”, on vallankahvassa, eikä voi välttyä siltä, että nyt vallitsee ”koston ja kyykytyksen meininki” ja maksetaan potut pottuina. Pidän tätä erittäin vahingollisena koko kirkolle.

Turtiaisen mukaan esimerkiksi Helsingin seurakuntayhtymän yhteisen kirkkoneuvoston huhtikuisessa päätöksessä jättää Kansalähetykselle projektirahat jakamatta kuului ”rahan ääni, eikä Kristuksen, armon tai sovinnon hieromisen ääni”.

– Kaikki kristillisyys on nyt kadoksissa. Missä on yhteyden hakemisen henki, missä on ajatus, että Jeesuksen ylimmäispapillinen rukous olisi oikeasti totta: siis se ”että he kaikki olisivat yhtä”.

Jouni Turtiainen itse on aiemmin ollut naispappeuden torjuja, nyt hän hyväksyy sen. Hänen vaimonsakin on pappi. Hän sanoo silti ymmärtävänsä niitä, joiden virkakäsitys on toinen. Hänen mukaansa ilmassa on ollut jopa vihapuhetta Sleytä kohtaan.

– Monet näkevät asiat vain tasa-arvokysymyksinä. Jos se olisi minunkin kanta, silloin peli olisi jo Espoonlahden Sleyn messujen osaltakin vihelletty poikki, mutta koska kyseessä on teologinen kysymys, tarvitaan pitkämielisyyttä ja rakkautta. Emme me ortodokseille ja katolisille veljille ja sisarillekaan mene sanomaan, että lopetamme heidän kanssaan leikkimisen ekumenian kentällä, koska heidän naispappeuskantansa on syrjivä.

– Jeesuksen seuraan kelpasi kavaltaja, kieltäjä ja epäilijä sekä ”ukkosenjyrinän pojat”. Aika kauas on menty alkuperäisestä hengestä. Nyt tarvitaan kärsivällisyyttä, pitkämielisyyttä, rakkautta ja anteeksiantamusta, Turtiainen sanoo.

– Jos tarvitaan kirkkoon esimerkki moniäänisyydestä, olkoon se Espoonlahti. Maksetaan siitä sitten hinta. Kristillinen rakkaus vaatii vastaantuloa.

Lue myös: Piispa Heikka ei salli Espoon naispapittomia messuja

Sleyn erillismessuja Espoossa – moniäänisyyttä vai syrjintää?

Seurakuntaneuvosto saa punnittavakseen Sley-messujen kohtalon

Naisteologien pj: Oulun ja Espoon messut ovat erillismessuja

Oulun tuomiorovasti hämmästelee Heikan ”inkvisitio-linjaa”

Edellinen artikkeliKT vastaa Kankkoselle – Pysymme YLE-linjalla
Seuraava artikkeliRV: Perussuomalaiset ja KD ”helluntailaisten ykköspuolueet”

Ei näytettäviä viestejä