"Kovasti kismittää" – Kyyjärveläiset vastustavat vastaanottokeskuksen lakkautusta

Kyyjärvellä vastustetaan vastaanottokeskuksen sulkemista. Paikkakunnalle joulukuussa perustetun vastaanottokeskuksen sulkemispäätös on aiheuttanut pettymystä ja lakkautuspäätöksen perumista vaaditaan nettiadressilla. Ylen mukaan suunnitteilla on myös mielenosoitus vastaanottokeskuksen puolesta.

"Kyyjärven vastaanottokeskuksesta on monen kuntalaisen toiveiden ja odotusten mukaisesti muodostunut kuntaan oikeanlainen piristysruiske. Moni vaikeista oloista lähtenyt on Kyyjärvellä löytänyt elämäänsä turvaa ja tulevaisuuteen toivoa", adressissa todetaan.

Nettiadressissa kerrotaan myös, että kyyjärveläiset ja turvapaikanhakijat ovat osoittaneet, että eri uskonnot voivat elää keskenään sovussa.

– Kovasti kismittää, sanoo Kyyjärven seurakunnan kirkkoherra Olavi Vallivaara Kotimaa24:lle.

Hän kertoo, että vastaanottokeskuksen asukkaat ovat sopeutuneet paikkakunnalle hyvin.

– Mukavaa porukkaa, he ovat avoimia ja mekin haluamme olla. Lapsetkin ovat niin ystävällisiä ja ovat oppineet hyvin suomea.

Seurakunta on järjestänyt vastaanottokeskuksen kanssa yhteisiä tilaisuuksia ja Vallivaara kertoo pitäneensä rippikoulua yhdelle ihmiselle.

Kyyjärveläiset ovat ottaneet vastaanottokeskuksen väen hyvin vastaan, eikä Vallivaaran mukaan paikkakunnalla ole esiintynyt vaikeuksia tai ennakkoluuloja.

– Mutta eihän siellä Helsingissä tällaisella ole väliä. Kaikki on vain rahasta kiinni.

Maahanmuuttovirasto on ilmoittanut lakkauttavansa vastaanottokeskuksia ja vähentää jäljelle jäävistä keskuksista paikkoja Suomeen tulevien turvapaikanhakijoiden määrän vähentyessä.

Kyyjärvellä tehdyn nettiadressin mukaan vastaanottokeskusten lakkauttamisen tulisi kohdistua sellaisille paikkakunnille, joissa sopeutuminen on tapahtunut heikommin ja keskukset ovat herättäneet vastustusta.

Päätös lakkauttaa vastaanottokeskus tuntuu Olavi Vallivaarasta ikävältä.

– He ovat lähteneet kurjista paikoista, ja meidän maahanmuuttopolitiikka on sellaista, että näytetään vain ovia. Se ei ole kristillistä eikä inhimillistä.

Kuva: Matti Karppinen. Arkistokuva Kirkkonummen vastaanottokeskukselta.

Lue myös:

Kysely: Suomalaiset suhtautuvat neutraalisti vastaanottokeskuksiin

Tulijoiden määrä väheni – Vastaanottokeskuksia lakkautetaan