Tulijoiden määrä väheni – vastaanottokeskuksia lakkautetaan

Maahanmuuttovirasto on arvioinut vastaanottojärjestelmää turvallisuuden, toiminnallisuuden ja taloudellisuuden näkökulmista. Suomeen perustettiin viime syksynä yli 120 vastaanottokeskusta ja 60 alaikäisyksikköä.

Arvioinnissa todettiin parannettavaa turvallisuudessa kaikissa vastaanottokeskuksissa. Monet epäkohdat selittyivät Maahanmuuttoviraston mukaan kiireellä. Esimerkiksi palo- ja pelastussuunnitelmissa saattoi olla puutteita.

Edukseen erottuivat kokeneet toimijat, kuten valtio, kunnat ja SPR. Myös uusien vastaanottokeskusten palvelujen taso oli arvioinnin mukaan asiallinen.

Arviointi oli myös apuna, kun päätettiin, mitkä vastaanottokeskukset suljetaan. Maahanmuuttovirasto on päättänyt lakkauttaa 33 vastaanottokeskusta. Lisäksi kymmenen keskuksen määräaikainen sopimus päättyy ja majoituspaikkoja vähennetään useista toimintaa jatkavista vastaanottokeskuksista.

Yksikkökohtaiset syyt lakkauttamispäätösten taustalla ovat Maahanmuuttoviraston mukaan vaihdelleet. Lakkautettavat yksiköt arvioitiin sellaisiksi, että niistä voidaan luopua. Määräajan puitteissa lakkaavien yksikköjen listalla ovat muun muassa Seurakuntaopiston, Lieksan Kristillisen Opiston ja Loimaan Evankelisen Kansanopiston yksiköt.

Maahanmuuttovirasto kertoo, että alkuvuodesta turvapaikanhakijoita on saapunut maltillisesti. Samaan aikaan paikkoja vapautuu, kun turvapaikanhakijat lähtevät vapaaehtoisesti tai saavat päätöksen turvapaikkahakemukseensa.

Kuva: Johannes Wiehn. Kuvassa oppitunti Seurakuntaopiston ylläpitämässä Ruokolahden vastaanottokeskuksessa viime joulukuussa.

Edellinen artikkeliDiakin uusi hanke parantaa romanien koulutustasoa
Seuraava artikkeli”Kirkon pitäisi herätä auttamaan vainottuja kristittyjä”

Ei näytettäviä viestejä