Koulutusselvitys: Juutalaiset kärjessä, hindut ja muslimit vähiten koulutettuja

Juutalaiset käyvät koulua pidempään kuin muiden uskontokuntien edustajat ja uskonnottomat, selviää tutkimuslaitos Pew’n selvityksestä. Pew perkasi sitä, miten koulutustaso vaihtelee eri sukupolvien, sukupuolien ja uskontojen välillä.

Tuloksiin vaikuttivat monet seikat, kuten se, missä uskontoa harjoitetaan. Juutalaisia on eniten Yhdysvalloissa ja Israelissa, jotka ovat kehittyneitä talouksia ja joissa on yleisesti korkea koulutustaso. Hindut ja muslimit käyvät vähemmän kouluja, mikä johtuu esimerkiksi siitä, että 98 prosenttia hinduista asuu kehittyvissä maissa, kuten Intiassa, Nepalissa ja Bangladeshissa.

Alue ei selitä kuitenkaan kaikkea, selvityksessä huomautetaan. Saharan eteläpuolisilla alueilla kristityt opiskelevat keskimäärin pidempään kuin muslimit. Jotkut sosiaalitieteilijät löytävät tälle syyn historiasta, kuten lähetyssaarnaajien vaikutuksesta kolonialismin aikana.

Eroja on myös sukupuolten välillä. Musliminaiset käyvät koulua keskimäärin 4,9 vuotta ja muslimimiehet 6,4 vuotta. Muodollista koulutusta saavat vähiten hindunaiset, jotka ovat koulussa keskimäärin 4,2 vuotta, kun taas hindumiehet ovat koulussa 6,9 vuotta.

Vuosien mittaan erot koulutustasojen välillä ovat tasoittuneet etenkin hindujen ja muslimien osalta, selvityksessä kerrotaan. Myös joidenkin uskontojen sisällä sukupuolten väliset koulutuserot ovat vähentyneet.

Nykyisellään aikuisilla juutalaisilla (25-vuotiailla tai sitä vanhemmilla) on keskimäärin 13 vuotta kestänyt koulutus. Kristityillä vastaava lukema on yhdeksän vuotta, buddhalaisilla kahdeksan vuotta ja muslimeilla ja hinduilla kuusi vuotta. Uskonnollisesti sitoutumattomat aikuiset käyvät kouluja yhdeksän vuotta, selvityksen mukaan hieman vähemmän kuin kristityt.

Kuva: Olli Seppälä. Näkymä Jerusalemin vanhaan kaupunkiin.

Edellinen artikkeliMerimieskirkot avoinna kaikkien vihittyjen parien hääjuhliin – vetoomus myös kirkolliskokoukselle
Seuraava artikkeliSleyn Luther-kirkon pappi haki vihkimyksen Keniasta

Ei näytettäviä viestejä