Korona­passi, vähemmän laulajia tai ulko­tilaisuus – Kauneimpiin joulu­lauluihin erilaisia poikkeus­järjestelyjä eri puolilla maata

Porvoon tuomiokirkon urut. Kuva: Olli Seppälä

Koronatilanteen heikkenemisen takia eri puolilla maata voimaan tulevat kokoontumisrajoitukset vaikuttavat Kauneimmat joululaulut -tilaisuuksien järjestämiseen seurakunnissa.

Julkista uskonnonharjoittamista sisältäviä tilaisuuksia kokoontumisrajoitukset eivät koske, mutta aluehallintovirastojen tulkinnan mukaan Kauneimmat joululaulut -tilaisuus on yleisötilaisuus, vaikka se järjestettäisiin kirkossa.

Lisäksi monilla alueilla rajoitukset on kohdennettu koskemaan nimenomaan yhteislaulutilaisuuksia, jotka ovat THL:n riskiarvion mukaan merkittävän koronariskin tilanteita.

Järjestäjä voi välttää yleisötilaisuuksien rajoitukset ottamalla käyttöön koronapassin.

Kauneimmat joululaulut -tilaisuuksien taustalla olevan Suomen Lähetysseuran varatoiminnanjohtaja Satu Kantola sanoo, että koronatilanne ja laulutilaisuuksien toteuttaminen näyttävät muodostuvan kovin erilaisiksi eri puolilla Suomea. Hänen mukaansa hiippakunnat ja seurakunnat tekevät omat ratkaisunsa aluehallintovirastojen rajoitusten puitteissa: jossain järjestetään useampia pieniä tilaisuuksia, toisaalla otetaan käyttöön koronapassi.

– Saamme seurakunnista kuitenkin viestiä, että tilaisuudet halutaan järjestää tavalla tai toisella. Terveysturvallisuudesta varmasti pyritään myös pitämään kiinni kaikissa olosuhteissa, Kantola sanoo.

Hiippakunnat: Koronapassin käytöstä tiedotettava aktiivisesti

Etelä-Suomen aluehallintovirasto ilmoitti torstaina 18.11. rajoittavansa henkilömääriä sisätilojen seisomakatsomoissa Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella. Lisäksi rajoitetaan erikseen sisätiloissa järjestettäviä yhteislaulutilaisuuksia. Määräys on voimassa 25.11.–24.12.

Rajoitukset ovat varsin tarkkarajaisesti kohdennettuja ja ne saivat tuoreeltaan osakseen myös kritiikkiä. Esimerkiksi Vantaan sosiaali- ja terveydenhuollon apulaiskaupunginjohtaja Timo Aronkytö moitti niitä Helsingin Sanomissa vähäisyytensä takia vaikutukseltaan merkityksettömiksi.

Jos yhteislaulutilaisuuteen osallistuu yli 20 henkilöä, tilaan saa avin linjauksen mukaan ottaa enintään puolet tilaan tavanomaisesti hyväksyttävästä osallistujien enimmäismäärästä.

Helsingin ja Espoon tuomiokapitulien mukaan seurakunnilla on yhteislaulutilaisuuksien järjestämisessä kaksi vaihtoehtoa: joko tilaisuudet järjestetään rajoitusten mukaisesti tai niissä otetaan käyttöön koronapassi. Passi ei koske alle 16-vuotiaita.

Kirkkotiloissa järjestettävissä konserteissa ja esityksissä osallistujille on määriteltävä istumapaikat, jos tilaisuuteen osallistuu yli 20 henkilöä. Vaihtoehtoisesti on otettava käyttöön koronapassi.

Hiippakunnat ohjeistavat, että seurakuntien tulee tiedottaa etukäteen ja aktiivisesti koronapassin käyttöönotosta sekä siitä, missä tilaisuuksissa koronapassia edellytetään.

Lähetysseuran Satu Kantola: Ihmiset kaipaavat päästä laulamaan

Turun arkkihiippakunnassa koronapassi otetaan käyttöön Kauneimmissa joululauluissa silloin, kun tilaisuuteen osallistuu yli 50 henkilöä. Hiippakunnan ohjeista laajemmin voi lukea Kotimaan jutusta täältä.

Oulun hiippakunnan piispan ohjeessa todetaan, että jos Kauneimmat joululaulut -tilaisuuteen osallistuu yli sata henkilöä, pidetään joko useampia peräkkäisiä tilaisuuksia tai otetaan käyttöön koronapassi. Tilaisuutta voi myös siirtää myöhempään ajankohtaan. Jos laulutilaisuuden järjestää ulkona, rajoituksia ei ole.

Avit ovat eri puolilla maata määritelleet rajoituksia eripituisille ajanjaksoille.

Suomen Lähetysseuran Satu Kantola toteaa, että viime vuonna lähes kaikki Kauneimmat joululaulut -tilaisuudet jouduttiin perumaan, ja nyt ihmiset kaipaavat päästä laulamaan rakkaita lauluja.

– Lähetysseuralle on tietysti myös todella tärkeää, että voisimme tarjota ihmisille mahdollisuuden laulaa ja lahjoittaa hyvää maailman lapsille. Kauneimpien joululaulujen noin miljoonan euron keräystuotoilla teemme valtavan paljon hyvää, ja suurin osa näistä varoista lahjoitetaan seurakuntien laulutilaisuuksissa.

Lue myös:

Maata Näkyvissä -festareille tulee koronapassi yli 16-vuotiaille – näin Sley järjestää nuorten­tapahtumaa rajoitusten keskellä

Varsinais-Suomen seura­kunnissa koronapassi tulee käyttöön konserteissa mutta ei jumalan­palveluksissa ja kirkollisissa toimituksissa

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.

Koronapassi, vähemmän laulajia tai ulkotilaisuus – Kauneimpiin joululauluihin erilaisia poikkeusjärjestelyjä eri puolilla maata