Kommentti: Ortodoksipiispojen katumusmatka Istanbuliin sai ihmeparantumisen piirteitä

Suomen ortodoksisen kirkon piispat tekivät kuluneella viikolla huomiota herättäneen matkan Turkin Istanbuliin. Arkkipiispa Leo sekä piispat Arseni ja Elia tapasivat Konstantinopolin ekumeenisen patriarkan Bartolomeos I:n ja pyhän synodin jäsenet.

Etukäteen julkisuudessa olleiden tietojen mukaan vierailun keskeisenä syynä oli Suomen ortodoksisen kirkon hierarkkien huonojen puhevälien korjaaminen. Muun muassa kirkon piispainkokous on ollut henkilökemioista johtuvista syistä halvaantunut.

Nyt Bosporinsalmen äärellä pidettiin Suomen ortodoksisen kirkon piispainkokous. Sen tuloksena tiedetään, että kirkko saattaa saada arkkipiispan johtamaan Helsingin hiippakuntaan apulaispiispan. Lisäksi piispainkokous päätti, että ylidiakoni Jyrki Härköselle asetetaan puolen vuoden toimituskielto kirkollisista toimituksista hänen kanonisten rikkomuksiensa vuoksi. Jäähyn tarkempia syitä ei ole kerrottu.

Piispainkokous määräsi uudeksi sihteerikseen rovasti Mikael Sundkvistin.

***

Ortodoksisen kirkon tiedotteen mukaan ”kokouksen aikana korkeasti pyhitetyt esipaimenet kommunikoivat kaikki keskenään sovinnon, rakkauden ja keskinäisen kunnioituksen hengessä”. Lisäksi he ovat myöntäneet ”tehtyjä virheitä”.

”Paikan päällä olemme kokeneet ainutkertaisen mahdollisuuden rakentaa kadotettua yhteisymmärrystä piispaveljiemme välillä. Olemme patriarkka Bartolomeokselle kiitollisia siitä, että meille tarjottiin tämä mahdollisuus kääntää uusi lehti yhteistyössämme”, piispat kertoivat kirkon verkkosivuilla.

Piispainkokouksen jäsenet ovat lisäksi ”sitoutuneet kokoontumaan entistä useammin, keskustelemaan yhdessä, pohtimaan kirkkomme asioita yhdessä ja ratkaisemaan erimielisyyksiä yhdessä”.

Ortodoksisen kirkon julkisuuteen antamien tiedotteiden henki ja viesti kuulostaa varsin hyvältä. Kaiken tapahtuneen jälkeen tilannetta seuranneet saattavat kuitenkin olla aika yllättyneitä. On tietysti täysin mahdollista, että keskenään kyräilleet piispat on Konstantinopolissa todella saatu sopimaan kiistansa, tervehtimään toisiaan pyhällä suudelmalla ja aloittamaan yhteistyö uudelleen puhtaalta pöydältä. Yhteinen matka teki tehtävänsä, ja ekumeeninen patriarkka näytti kaitsijan ja diplomaatin taitonsa.

Keskinäisten suhteiden nopea kohentuminen vaikuttaa samalla jonkinlaiselta ihmeparantumiselta. Tapahtunut tuo mieleen vanhoillislestadiolaisten hoitokokouksetkin siinä mielessä, että matkan jälkeen ilmaistaan äkillistä mielenmuutosta. Aika näyttää, onko nyt tapahtunut muutos kestävää laatua.

***

Erikoiselta tuntuu myös se, että vaikka piispainkokouksen vaikea tilanne eli itse aiheutettu päänsärky myönnetään, keskeinen moitittava onkin media, joka esimerkiksi Helsingin hiippakunnan ortodoksisten kirkkoherrojen mukaan on ”maalittanut” arkkipiispaa tarkoitushakuisesti ja yksipuolisin tulkinnoin. Samoja tietolähteitäkin on kuulemma käytetty turhan usein.

Jälkimmäinen seikka voi kyllä johtua myös siitä, että on varsin vaikea löytää ihmisiä, jotka tohtisivat kommentoida Suomen ortodoksisen kirkon hankalia asioita julkisuudessa.

Tätä taustaa vastaan on mielenkiintoista, että arkkipiispa Leo kertoi Ylen Ykkösaamussa (9.10.) patriarkka Bartolomeoksen perehtyneen lehtijuttuihin, joita Suomessa on ortodoksisen kirkon kiistoista kirjoiteltu.

Mediaa ja toimittajia saa arvostella. On kuitenkin ilmeistä, että juuri media kuitenkin on ollut nytkin Konstantinopolia myöten se väline, jonka avulla kirkon ongelmia on nostettu päivänvaloon.

Siitä on hyötynyt eniten Suomen ortodoksinen kirkko.

Lue myös:

Konstantinopolin patriarkka kutsui huonoissa väleissä olevat Suomen ortodoksipiispat luokseen

Ortodoksien kirkollishallitus käsitteli arkkipiispa Leon työsuojeluilmoitusta metropoliitta Arsenista

Professori: On ongelma, jos ortodoksipiispat eivät voi yhdessä päättää asioista – Arkkipiispa Leo kiistää kritiikin

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.

Edellinen artikkeliHeikki Karppinen valittiin Siikalatvan seurakunnan kirkkoherraksi
Seuraava artikkeliLänsi-Porin kirkkoherraksi Helena Kuusiranta, virkaan oli seitsemän hakijaa

Ei näytettäviä viestejä