Konstantinopolin patriarkka kutsui huonoissa väleissä olevat Suomen ortodoksipiispat luokseen

Suomen ortodoksisen kirkon arkkipiispa Leo, Kuopion ja Karjalan piispa Arseni sekä Oulun piispa Elia on kutsuttu vierailulle Konstantinopolin ekumeeniseen patriarkaattiin Turkin Istanbuliin. Tällä viikolla maanantaista keskiviikkoon pidettävän suurkokouksen on kutsunut koolle Konstantinopolin ekumeeninen patriarkka Bartolomeos.

Suomen ortodoksinen kirkko kertoo asiasta lyhyesti verkkosivuillaan. Kirkon mukaan seurueeseen kuuluu piispojen lisäksi neljä henkilöä. Piispat ovat matkustaneet Istanbuliin eri aikaan, eri koneilla ja eri reittejä. Suomeen palattua edessä ovat koronatestit ja kahden viikon karanteeni.

Suomen Kuvalehti kertoo asiaa käsittelevässä jutussaan, että suomalaispiispat ovat ekumeenisen patriarkaatin 12-henkisen Pyhän synodin kuultavana virallisesti siksi, että he menevät ”kertomaan Suomen kirkollisesta tilanteesta Pyhän synodin jäsenille”. Käytännössä kyse on lehden mukaan siitä, että Pyhä synodi selvittää Suomen ortodoksisen kirkon kriisiä, jota kirkko ei ole itse kyennyt ratkaisemaan.

Suomen ortodoksisen kirkon ylimmän johdon suhteet ovat jo pitkään olleet tulehtuneet. Piispainkokous on halvaantunut, ja myös kirkon muu hallinto on kärsinyt asioiden etenemättömyydestä. Suomen Kuvalehden mukaan matkan taustalla onkin ortodoksisen kirkollishallituksen viime kesänä esittämä avunpyyntö patriarkka Bartolomeokselle.

Suomen ortodoksinen kirkko ei ole ortodoksisessa maailmassa täysin itsenäinen kirkko, vaan Konstantinopolin ekumeenisen patriarkan alainen autonominen kirkko. Suomen Kuvalehden saamien tietojen mukaan piispa Elia ja piispa Arseni ovat valmistautuneet ehdottamaan Bartolomeokselle toimia, joilla 72-vuotias Leo voitaisiin houkutella eläkkeelle.

Arkkipiispa Leo kiistää Suomen Kuvalehden haastattelussa, että Konstantinopolissa pidettäisiin kriisikokous. Suomen ortodoksisessa kirkossa ei liioin ole arkkipiispan mukaan kriisi, eikä hänen tai kirkon toimissa ole ongelmia. Sen sijaan ongelma on Leon mukaan mediassa.

Lue myös:

Ortodoksien kirkollishallitus pyytää metropoliitta Arsenia ottamaan huomioon hyvät tavat ja kirkon edun

Professori: On ongelma, jos ortodoksipiispat eivät voi yhdessä päättää asioista – Arkkipiispa Leo kiistää kritiikin

Long Play: Kanoniset lait vaikuttavat ortodoksisen kirkon riitojen ja väärinkäytösten taustalla

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.

Edellinen artikkeliHiippakuntahallitus uhkaa irtisanoa Härnösandin piispan Ruotsissa, taustalla luottamuspula
Seuraava artikkeliVaasassa seurakunnat vastaavat pahentuneeseen koronatilanteeseen – osallistujamäärät rajataan pääosin 20 henkilöön

Ei näytettäviä viestejä