Kirkon työmarkkinaneuvottelut jumissa – valtakunnansovittelijaa pyydetään apuun

Kirkon työmarkkinaosapuolet tapasivat jälleen perjantaina, mutta neuvottelut kirkon virka- ja työehtosopimuksesta eivät edenneet. Osapuolet sopivat, että kirkon neuvotteluihin pyydetään ulkopuolista apua valtakunnansovittelijalta.

Ulkopuoliseen apuun turvautuminen johtuu ensisijaisesti siitä, että työnantaja olisi halunnut seitsemän kuukauden mittaisen sopimuksen johtuen yleisestä taloudellisesta epävarmuudesta ja seurakuntien työntekijöihin kohdistuvasta lomautuspaineesta. Käytännössä lyhyt sopimus olisi tarkoittanut, että lokakuun loppuun olisi menty suurelta osin nykyisillä työehdoilla.

Kirkon alat ry:n toiminnanjohtaja Paula Aaltonen sanoo, että työntekijäjärjestöt eivät nähneet mitään syytä keskustella lyhyestä sopimuksesta.

– Sehän olisi tarkoittanut, että neuvottelut täytyy aloittaa kohta taas uudestaan. Kahden vuoden sopimus sen sijaan antaisi työrauhan ja loisi työntekijöille turvallisuuden tunnetta työn tekemiseen varsinkin näissä poikkeusolosuhteissa.

Kirkon työmarkkinalaitoksen johtaja Anna Kaarina Piepponen puolestaan sanoo, että koronavirusepidemian synnyttämässä poikkeustilanteessa on vastuutonta hakea pitkiä sopimuksia.

– Ensi syksynä pystyisimme käymään aidot neuvottelu ja meillä olisi paljon enemmän tietoa erityisesti talouden näkymistä seurakuntien kannalta. Olemme jo pitempään esittäneet, että tulisi rakentaa siltaa yli vaikean ajan ja palata sitten myöhemmin neuvottelupöytään.

Ongelmallisen neuvottelutilanteen taustalla on myös erimielisyys uuden työaikalain soveltamisesta hengellistä työtä tekevien eli työajattomien ryhmään.

Työnantajan mielestä uusi laki ei juurikaan muuta nykytilannetta. Työntekijäjärjestöjen tulkinnan mukaan laki siirtää valtaosan työajattomista työajan piiriin. Työajattomia on ollut noin 30 prosenttia kirkon työntekijöistä.

Työaikakiistasta voit lukea lisää Kotimaa24:n uutisesta täältä.

Harvinainen avunpyyntö

Valtakunnansovittelijan käyttäminen kirkon työmarkkinaneuvotteluissa on erittäin harvinaista. Edellisen kerran ulkopuolista sovittelijaa tarvittiin 1980-luvun lopussa, jolloin oli kahdesti kyse työtaistelutilanteesta.

Oman mausteensa ulkopuoliseen apuun turvautumiseen tuo, että nykyinen valtakunnansovittelija Vuokko Piekkala on entinen Kirkon työmarkkinalaitoksen johtaja. Hän on siis edustanut neuvotteluissa kirkkotyönantajaa.

– Toivon, että tällä ei ole vaikutusta. Luotan siihen, että Piekkala osaa katsoa asiaa nykyisestä tehtävästään käsin ja tekee neutraalin sovintoesityksen. Hyvää on tietysti se, että hän tuntee kirkon kentän eikä hyppää mukaan kylmiltään, Paula Aaltonen sanoo.

Anna Kaarina Piepposen mielestä valtakunnansovittelijan edellisen työpaikan ei pitäisi vaikuttaa.

– Valtakunnansovittelija on itsenäinen toimija virkavastuulla. Emme myöskään vielä tiedä, kuka sieltä tulee sovittelemaan meidän neuvottelujamme. Piekkala itse kyllä sovittelee kunta-alan neuvotteluja, joiden tuloksella voi olla meidän kannaltamme merkitystä.

Kuva: Olli Seppälä

Lue myös:

Kiista kirkon hengellisen työn tekijöiden työajattomuudesta jatkuu – sopimus päättyy kuun vaihteessa

***


Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.


Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.

Edellinen artikkeliPodcast: Löysikö Pyhä Helena Jeesuksen todellisen ristin?
Seuraava artikkeliPerheneuvoja Heikki Kruus luuli olevansa yksinäisen työn tekijä, kunnes epidemia pakotti etätöihin

Ei näytettäviä viestejä