Kirkon perheneuvonnan asiantuntija: ”Tulin surulliseksi luettuani Kinnusen kolumnin”

Kotimaa-lehden kolumnisti, eläkkeellä oleva perheneuvoja Saara Kinnunen kirjoitti Kotimaahan kolumnin, jonka hän oli rakentanut päiväkodissa käydyn kuvitteellisen keskustelun muotoon. Kolumnissa Kinnunen eläytyi vanhemman rooliin. Aiheena oli varhaiskasvatussuunnitelman teko, ja Kinnunen kertoi toiveistaan päiväkodille.

Tekstissä Kinnunen sanoi muun muassa toivovansa, että perhe saisi itse päättää lapsensa seksuaali- ja perhekasvatuksesta. Hän toivoi, että lasta ei hämmennettäisi ”monen sukupuolen ideologialla”. ”Emme halua lapselle kerrottavan normaalina asiana, että lapsella voi olla kaksi äitiä tai isää tai että miehet voivat saada lapsia”, Kinnunen kirjoitti.

Voit lukea kolumnin kokonaisuudessaan klikkaamalla tästä.

”Eri ihmiset ovat eri vaiheissa suhteessa erilaisuuden kohtaamiseen”

Kinnusen näkemykset herättivät sosiaalisessa mediassa kiivasta keskustelua. Osa piti kirjoituksesta. Osa koki Kinnusen näkemykset konservatiivisiksi ja sukupuolivähemmistöjä vähätteleviksi ja kysyi, voiko kirkon perheneuvoja – eläkkeellä olevakaan – ajatella näin.

Kirkon perheneuvonnan koulutuksen asiatuntija Anne Anttonen Kirkkohallituksesta sanoo, että kyllä voi.

– Mutta tulin surulliseksi luettuani Kinnusen kolumnin, sillä hänen näkemyksensä ja asenteensa eivät näiltä osin edusta nykypäivän perheneuvonnan lähtökohtaa.

Anttonen korostaa, että ihmiset ovat suhteessa erilaisuuden kohtaamiseen eri vaiheissa. Asenteiden muutos ei tapahdu sormia näpsäyttämällä, vaan on eri ihmisillä eriaikainen ja erisuuntainen prosessi.

– Meillä perheneuvojien rekrytointien yhteydessä keskustellaan hakijan kanssa siitä, miten hän ymmärtää ja sietää erilaisuutta. Kyse ei ole pelkästään suhtautumisesta vastaanotolle tulevaan samaa sukupuolta olevaan pariin, vaan laajemminkin erilaisuuden hahmottamisesta ja sen sietämisestä. Kaikessa terapeuttisessa työssä on tärkeää, että terapeutilla on avara mieli ja hän näkee jokaisen asiakkaan ainutlaatuisuuden ja kunnioittaa tämän omaa elämää ja omia ratkaisuja.

Anttonen tietää myös, että kaikki perheneuvojat eivät mielellään ota asiakkaikseen samaa sukupuolta olevia pareja.

– Jos perheneuvoja ajattelee tai kokee näin, on asiakkaidenkin kannalta parempi, ettei hän edes yritä auttaa pariskuntaa. Tällaisessa tapauksessa varsinkin suuremmissa perheasiain neuvottelukeskuksissa pari voidaan ohjata toisen työntekijän luo.

”Kirkon perheneuvonta on olemassa kaikenlaisia perheitä varten”

Kirkon perheneuvonta ei tilastoi asiakkaitaan perhemuodon mukaan. Anttonen arvelee, että sateenkaaripareja on asiakkaina suurimmissa kaupungeissa. Yksilökeskusteluissa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen edustajia käy jonkin verran enemmän.

– Kirkon perheneuvonta on olemassa kaikenlaisia perheitä varten. Koulutuksessa painotamme, että perheneuvojalla tulee olla valmiudet kohdata elämän moninaisuutta ja auttaa kaikkia pareja löytämään uudelleen toimivaa vuorovaikutusta suhteeseensa. Samaa sukupuolta olevilla pareilla on suhteessaan myös omia erityiskysymyksiä, joita perheneuvojan on hyvä tuntea kyetäkseen auttamaan heitä parhaalla mahdollisella tavalla, Anttonen sanoo.

Kuva: Olli Seppälä. Kirkon perheneuvonta osallistui Helsinki Pride -kulkueeseen 2017.

Lue myös:

Kolumni: Toivon, että päiväkotilapselle ei puhuttaisi monen sukupuolen ideologiasta

Kalevi Virtasen blogi: Kinnusen kolumni hämmensi

***


Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.


Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata digilehden ja printtilehden täältä.

Edellinen artikkeliArkistojuttu: Rivouksia, seksiehdotuksia, käsiksi käymistä – tätä on seksuaalinen ahdistelu kirkossa
Seuraava artikkeliPuhemies Maria Lohela: Laadukas koulutus luo kasvualustan maailmankatsomusten vuoropuhelulle

Ei näytettäviä viestejä