Kirkon lähetystyön keskuksen johtaja Risto Jukko valittiin kansainväliseen huippuvirkaan

Suomen evankelis-luterilaisen kirkon lähetystyön keskuksen johtaja, TT, FT Risto Jukko on valittu Kirkkojen maailmanneuvoston Maailmanlähetyksen ja evankelioimisen komission (CWME) uudeksi johtajaksi, kertoo Kirkon viestintä tiedotteessaan.

Tällä hetkellä tehtävää hoitaa eteläkorealainen TT Jooseop Keum, jonka virkakausi päättyy elokuussa. Kirkkojen maailmanneuvoston keskustoimisto sijaitsee Genevessä. Komissioon kuuluu noin 40 jäsentä ja neuvonantajaa ja se kokoontuu puolentoista vuoden välein. Kokousten välillä CWME:n henkilökunta ja erilaiset työryhmät työskentelevät maailmanlähetykseen liittyvien ajankohtaisten teemojen parissa.

Risto Jukko on Suomen evankelis-luterilaisen kirkon pappi. Hän on toiminut vuodesta 2011 alkaen kirkkohallituksessa Kirkon lähetystyön keskuksen johtajana.

Sitä ennen hän teki seurakuntatyötä muun muassa Helsingissä ja Lahdessa. Hän on myös toiminut lähetyspastorina maahanmuuttaja- ja seurakuntatyössä Ranskassa ja opettanut teologiaa Pariisin protestanttisen teologian tiedekunnassa. Hän on Helsingin yliopiston ja Itä-Suomen yliopiston ekumeniikan dosentti.

Kirkkojen maailmanneuvoston Maailmanlähetyksen ja evankelioimisen komission (Commission on World Mission and Evangelism) päätehtävä on tukea kirkkoja ja lähetystoimijoita lähetystyössä. CWME:n johtaja on perinteisesti toiminut myös Kirkkojen maailmanneuvoston julkaiseman missiologisen aikakauslehden International Review of Mission päätoimittajana.

Kirkkojen maailmanneuvosto on maailman suurin kansainvälinen ja ekumeeninen eli eri kristillisten kirkkojen muodostama yhteisö. Vaikka roomalais-katolinen kirkko ei olekaan Kirkkojen maailmanneuvoston jäsenkirkko, se on jäsenkirkkona Maailmanlähetyksen ja evankelioimisen komissiossa samoin kuin monet evankelikaaliset kirkot ja helluntaikirkot.

Risto Jukko korostaa komission tuen olevan tärkeää Afrikan, Aasian ja Etelä-Amerikan kirkoille, koska kristittyjen selvä enemmistö asuu näissä maanosissa ja määrä myös kasvaa. Lähetyksen, evankelioimisen ja ykseyden kysymykset ovat tärkeitä myös Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa, ja siksi myös näiden alueiden kirkot tarvitsevat tukea.

Maailmanlähetyksen ja evankelioimisen komissio järjesti maaliskuussa Tansanian Arushassa 14. konferenssin, johon otti osaa yli tuhat ihmistä kaikkialta maailmasta. Jukko toimi Suomen evankelis-luterilaisen kirkon delegaation neuvonantajana. Hän kertoo, että konferenssin vaikutukset maailmanlähetykseen ja sen anti kirkoille ovat tulevan tehtävän keskiössä.

Lapuan piispa Simo Peura edustaa Suomen evankelis-luterilaista kirkkoa Kirkkojen maailmanneuvoston eksekutiivi- ja keskuskomiteassa. Hän on myös kirkon lähetystyön toimikunnan puheenjohtaja.

– Risto Jukon tuleva virka on yksi Kirkkojen maailmanneuvoston tärkeimmistä. Hänen nimityksensä on osoitus siitä, että kirkossamme ollaan ajan tasalla lähetystyön alueella ja voidaan vaikuttaa maailmanlaajasti kirkon mission ymmärtämiseen, Peura sanoo Kirkon viestinnän tiedotteessa.

– Oman kirkon edustaja helpottaa yhteydenpitoa komissioon, jonka tehtävä on kehittää kansainvälistä lähetysteologiaa. Se puolestaan vaikuttaa siihen, millä tavoin kirkot toteuttavat kirkon mission maailmassa. Toivon, että kaikki kirkon lähetysjärjestöt ovat aktiivisesti yhteydessä Ristoon Genevessä ja informoivat häntä lähetystyön näkymistä, Peura sanoo.

CWME perustettiin vuonna 1961, kun Kansainvälinen lähetysneuvosto (perustettu 1921) yhdistyi Kirkkojen maailmanneuvoston rakenteisiin New Delhin yleiskokouksessa. Komissio järjestää maailmanlähetyksen ja evankelioimisen konferenssin KMN:n yleiskokousten välissä, noin 7–8 vuoden välein.

Kuva: Aarne Ormio / Kirkon kuvapankki. Kuva on Lähetyskumppanuusneuvotteluista Järvenpäässä vuonna 2014.

Lue myös:

Kirkkojen maailmanneuvoston maailmanlähetyksen konferenssi alkaa torstaina Tansaniassa

Sambialainen pastori Arushan-konferenssissa: Afrikan kirkoissa on kuuluttava naisen kokemus

Matti Revon Kolumni: Lähetystyön iskulauseet ovat muuttuneet ajan haasteiden mukaan – nyt on puhe muutoksesta

Edellinen artikkeliTappelevat sorsat ja muita kansanedustajan luontokuvia esillä Oulunkylän kirkossa
Seuraava artikkeliLontoon suomalainen merimieskirkko mukaan Lontoon Pride-kulkueeseen – ”Tämä nousee ydinarvoistamme”

Ei näytettäviä viestejä