Kirkon indeksikorotusten jäädytys toteutumassa

Hallitus on päättänyt esittää lakisääteisten indeksikorotusten jäädyttämistä valtion rahoitukseen evankelis-luterilaiselle ja ortodoksiselle kirkolle, opetus- ja kulttuuriministeriö kertoo tiedotteessaan. Lakimuutosta perustellaan sillä, että valtiontalouden menoja täytyy vähentää.

Hallituksen esityksessä rahoituksen määrä pysyisi vuodet 2017–2019 samalla tasolla kuin se oli tänä vuonna. Käytännössä evankelis-luterilainen kirkko saa siis 114 miljoonaa euroa ja ortodoksinen kirkko 2 543 000 euroa vuosittain.

Kuluttajahinnat nousevat ennusteiden mukaan hitaasti, joten indeksijäädytyksen vaikutukset jäisivät vähäisiksi, tiedotteessa kerrotaan. Arvioitu vaikutus evankelis-luterilaisen kirkon yhteiskunnallisten tehtävien rahoitukseen olisi vuonna 2017 noin 1,3 miljoonaa euroa vuodessa. Arvioitu vaikutus ortodoksisen kirkon valtionavustukseen olisi vuonna 2017 noin 28 000 euroa.

Lakimuutosten on tarkoitus tulla voimaan ensi vuoden alussa. Esitys liittyy vuoden 2017 talousarvioesitykseen ja on tarkoitettu käsiteltäväksi sen yhteydessä.

Valtion budjetista maksetaan vuosittain evankelis-luterilaiselle kirkolle lakisääteistä rahoitusta hautaustoimeen, väestökirjanpitoon sekä kulttuurihistoriallisesti arvokkaiden rakennusten ja irtaimiston ylläpitoon liittyvistä tehtävistä. Rahoitusta on myönnetty vuoden 2016 alusta alkaen, ja se korvaa seurakuntien aiemmin saaman osuuden yhteisöveron tuotosta. Ortodoksisen kirkon keskus- ja hiippakuntahallinnon ylläpito siirrettiin vuonna 2007 valtiolta kirkolle itselleen. Muutoksen taloudelliset vaikutukset kompensoitiin lakisääteisellä valtionavustusmäärärahalla ortodoksisen kirkon toimintaan.

Kuva: Filippo Vicarelli / Freeimages

Lue myös:

Kirkolliskokous vastustaa valtion rahoituksen indeksikorotuksen jäädyttämistä

Edellinen artikkeliMartti Paananen kirkkoherraksi Tukholman suomalaiseen seurakuntaan
Seuraava artikkeliAskola kommentoi avioliittolain muutosta hiippakunnan kiertokirjeessä – esillä kirkkojen käyttö

Ei näytettäviä viestejä