Kirkolliskokous hyvästeli arkkipiispa Mäkisen ja piispa Salmen – ”Lähtöjärjestys sovittiin kaksi vuotta sitten”

Perjantaina kevätistuntonsa päättänyt kirkolliskokous hyvästeli arkkipiispa Kari Mäkisen ja Oulun piispan Samuel Salmen, jotka osallistuivat kirkolliskokoukseen viimeisen kerran piispoina.

Arkkipiispa Mäkinen johti puhetta viikon viimeisessä täysistunnossa. Sen päätteeksi hän kiitti edellisestä illasta, jolloin edustajat kokoontuivat Mäkisen jäähyväisillalliselle.

Kesäkuun alussa eläkkeelle jäävä Mäkinen sanoi jättävänsä kirkolliskokouksen ristiriitaisin tuntein.

– Kristityn elämässä on tärkeää ymmärtää, että voi kantaa mukanaan vain kevyttä matkatavaraa. Kaikkea elämässä ei tarvitse kantaa mukanaan, vaan voi jättää taakseen ja antaa seuraaville ja seuraaville.

Mäkinen jatkoi, että yksi hänen suurimmista henkisistä prosesseistaan ensin piispan ja sitten arkkipiispan virassa oli siirtyminen istuntosalin takarivistä tai lehteriltä eturiviin.

– Ja nyt sitten saakin siirtyä lehterille, takariviin. Siis älkää pelätkö, en aio tulla, koska voin seurata teitä videostriimauksesta, Mäkinen hauskuutti kirkolliskokousta.

Hän totesi, että samaa sukupuolta olevien parisuhteista keskusteltiin ensimmäisessä hänen johtamassaan kirkolliskokouksen istunnossa kahdeksan vuotta sitten, ja sama aihe oli esillä hänen viimeisessä istunnossaan.

– Se on ollut suuri teema, joka on näitä kahdeksaa vuotta kirkolliskokouksessa leimannut. Muutosta on tapahtunut paitsi asennossa, jossa kirkko on tällä hetkellä suhteessa samaa sukupuolta olevien avioliittoon, myös niin, että keskustelusta on hioutunut särmiä. Tänään tai eilen en ole kuullut aggressiivisuutta, jota vielä kahdeksan vuotta sitten kuulin.

Mäkinen: ”Voimme seurata striimausta ja varokaa, Sami voi tviittailla”

Kiitettyään kirkolliskokouksen pääsihteeriä ja varapuheenjohtajia arkkipiispa halusi kiittää Oulun piispaa Samuel Salmea, joka jää syksyllä eläkkeelle.

– Tämä on myös piispa Samuelin viimeinen kirkolliskokousistunto. Me molemmat voimme sitten seurata striimausta, ja varokaa, Sami voi tviittailla, Mäkinen sanoi.

Samuel Salmi paljasti, että piispat puhuivat eläkkeelle jäämistensä ajankohdista pari vuotta sitten Ruotsissa.

– Olemme Karin [Mäkinen] kanssa vaeltaneet paljon yhteistä tietä ja se, että me nyt istumme molemmat tällä paikalla, perustuu Visbyn sopimukseen, jonka me teimme pohjoismaisessa piispainkokouksessa Ruotsissa. Sovimme siellä lähtöjärjestyksestä, ja se sopimus on pitänyt. Ensin lähti Irja [Askola] ja sitten lähtee Kari ja sitten lähden minä.

Lopuksi kirkolliskokouksen varapuheenjohtaja Johannes Leppänen kiitti Kari Mäkistä siitä, kuinka hän on kautensa aikana osallistunut yhteiskunnalliseen keskusteluun ja hänen tavastaan johtaa puhetta kirkolliskokouksessa.

– On ollut turvallista, kun olet ollut puheenjohtaja. Se on ollut ennustettavaa ja tasapuolista, Leppänen sanoi.

Kuva: Aarne Ormio / Kirkon kuvapankki. Oulun piispa Samuel Salmi kirkolliskokouksen avajaismessussa toukokuussa 2018.

***


Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.


Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.

Edellinen artikkeliMysteerikuva: Ketkä istuvat totisina kirkossa?
Seuraava artikkeliPääkirjoitus: Onko kirkon perimmäinen tehtävä palvella oikeaa oppia vai elävää ihmistä?

Ei näytettäviä viestejä