Kirkollis­kokous hyväksyi uuden kirkko­­lainsäädännön – seuraavaksi kuullaan taas eduskunnan kanta

Kirkolliskokous marraskuussa 2021. Kuva: Marjo Kiljunen / Kirkon kuvapankki

Kirkolliskokouksessa oli torstaina vuorossa merkittävä äänestys, jossa edustajat hyväksyivät kirkkolainsäädännön kokonaisuudistuksen. Eduskunnan kertaalleen kirkolle uuteen valmisteluun palauttama lakipaketti palaa seuraavaksi valtioneuvostolle ja jälleen eduskuntaan.

Keskustelua herätti tällä viikolla runsaasti niin sanotun tunnustuspykälän paikka kirkkolainsäädännössä. Eduskunnan perustuslakivaliokunta totesi aiemmin, että eduskunnan ei kuulu päättää kirkon tunnustuksesta. Kirkkohallituksen uudessa esityksessä tunnustuspykälään vain viitattiin kirkkolaissa ja sen sisältö kerrottiin kirkkojärjestyksessä. Kirkolliskokouksen lakivaliokunnan enemmistö oli kuitenkin sitä mieltä, että tunnustuspykälä kuuluu lakiin. Tällä kannalla oli myös kirkolliskokouksen enemmistö. Asiasta voi lukea lisää täältä.

Tunnustuspykälä kuuluu näin: "Kirkko tunnustaa sitä Raamattuun perustuvaa kristillistä uskoa, joka on lausuttu kolmessa vanhan kirkon uskontunnustuksessa sekä luterilaisissa tunnustuskirjoissa. Kirkon tunnustus ilmaistaan lähemmin kirkkojärjestyksessä. Tunnustuksensa mukaisesti kirkko julistaa Jumalan sanaa ja jakaa sakramentteja sekä toimii muutenkin kristillisen sanoman levittämiseksi ja lähimmäisenrakkauden toteuttamiseksi."

Kirkolliskokousedustajat olivat tämänviikkoisessa keskustelussaan erimielisiä siitä, miten eduskunta tulee suhtautumaan siihen, että pykälä on pidetty laissa.

Kirkkolain tai sen muutoksen hyväksyminen edellyttävät kirkolliskokouksessa kahta käsittelyä. Jälkimmäisessä on saavutettava määräenemmistö. Se saavutettiin tänään torstaina.

Kirkkolain uudistuksella on pitkä valmisteluhistoria, sillä tarve uudistukselle nähtiin jo vuonna 2005. Kirkolliskokous hyväksyi esityksen kirkkolainsäädännön kokonaisuudistuksesta ensimmäisen kerran vuonna 2018, mutta vuonna 2020 eduskunta palautti sen kirkolle uudelleen valmisteluun.

Voimaan tullessaan uusi kirkkolaki korvaa nykyisen, vuodelta 1994 olevan kirkkolain.

Lue myös:

Kirkollis­kokous päätti jättää tunnustus­pykälän uuteen kirkko­lakiin, vaikka edus­kunnan mielestä tunnustus kuuluisi kirkko­­järjestykseen

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.

Kirkolliskokous hyväksyi uuden kirkkolainsäädännön – seuraavaksi kuullaan taas eduskunnan kanta