Kirkolliset kunniamerkit arkkitehti Juha Leiviskälle ja kirkkoneuvos Risto Cantellille

Arkkipiispa Kari Mäkinen jakoi tänään tiistaina Pyhän Henrikin ristin kirkkoneuvos, teologian tohtori Risto Cantellille ja Mikael Agricolan ristin arkkitehti, akateemikko Juha Leiviskälle.

Pyhän Henrikin risti myönnetään erityisesti ekumeenisista ansioista tai suhteiden kehittämisestä sisarkirkkoihin.

Palkintoperusteissa todetaan, että Risto Cantell on tehnyt elämäntyönsä kirkon ja sen näkyvän ykseyden edistämiseksi eri tehtävissä yliopistolla, Suomen Ekumeenisen Neuvoston pääsihteerinä ja Kirkon ulkoasiain osaston johtajana. Palkitsijoiden mukaan Cantell on luonut urallaan merkittäviä ekumeenisia yhteyksiä Suomen kirkon ja ulkomaisten kirkkojen sekä ekumeenisten järjestöjen välille.

Erityisesti kiitetään sitä, että Cantell on kehittänyt Suomen kirkon yhteistyötä Viron ja Ruotsin luterilaisten kirkkojen kanssa.

Mikael Agricolan risti myönnetään Suomen evankelis-luterilaisen kirkon kotimaan toiminnan ja suomalaisen kulttuurin edistämisestä.

Juha Leiviskä on perusteiden mukaan tehnyt merkittävän uran arkkitehtina sekä kotimaassa että ulkomailla. Hän on suunnitellut kirkot muun muassa Vantaan Myyrmäkeen ja Kuopion Männistöön. Lisäksi Leiviskä on suunnitellut useiden kirkkojen restaurointeja.

Suomen evankelis-luterilainen kirkko on myöntänyt Pyhän Henrikin ja Mikael Agricolan ristejä vuodesta 2007.

Kuva: Aarne Ormio / Kirkon kuvapankki. Pyhän Henrikin risti.

Edellinen artikkeliLähes 40 järjestöä ja hanketta sai tukea kirkkohallitukselta – näin rahat jaettiin
Seuraava artikkeliArvio: Kirkko-ooppera yhdistää modernin musiikin sananjulistukseen

Ei näytettäviä viestejä