Kirkkopalvelujen vanhustenyksikössä kuolemantapaus – 19 asukasta ja 25 työntekijää saanut koronatartunnan

Kuva: Matias Honkamaa / Lehtikuva

Vaikea koronatilanne jatkuu Kirkkopalvelut-konsernin omistamassa vanhuspalvelujen asumispalveluyksikössä Valonassa Pieksämäellä. Maanantaihin 14.12. mennessä tartunnan oli saanut 19 asukasta ja 25 työntekijää.

Sunnuntain ja maanantain välisenä yönä kuoli ensimmäinen koronaa sairastanut asukas.

– Otamme osaa läheisten suruun, Valona Vanhuspalvelujen palvelujohtaja Susanna Pirttiaho sanoo.

Valonan henkilökunnassa ensimmäinen koronatartunta todettiin 3.12. ja viimeisin sunnuntaina 13.12. Asukastartunnoista saatiin tieto kymmenen asukkaan osalta maanantaina 7.12. Viimeisin asukastartunta todettiin sunnuntaina 13.12.

Viime perjantaina Valona avasi omaisille puhelimen, jossa karanteenissa olevat hoitajat vastaavat puheluihin päivittäin kello 10–15. Omaispuhelimeen voi soittaa ja kysyä oman läheisensä voinnista.

Susanna Pirttiaho on kiitollinen Pieksämäen seurakunnalle, joka ryhtyi perjantaina tarjoamaan myös päivystävän papin keskusteluapua Valonan asukkaiden omaisille sekä Valonan henkilökunnalle. Papin tavoittaa puhelimitse, ja lisäksi seurakunnasta on varattu tila kasvokkaisia keskusteluja varten.

– Tarjoamme omaisille ja henkilökunnalle mahdollisuutta luottamukselliseen keskusteluapuun, jossa on tilaa kaikille tämän kriisitilanteen aiheuttamille kysymyksille, sanoo Pieksämäen seurakunnan kirkkoherra Matti Pehkonen tiedotteessa.

– Tämä on koko yhteisön asia, jonka myös seurakunta on ottanut hienosti omakseen, Susanna Pirttiaho sanoo Kotimaalle.

Sijaisille tarjotaan ilmainen asunto

Yksi Valonan osastoista on nyt muutettu Pieksämäen kaupungin 15-paikkaiseksi covid-osastoksi, jossa hoidetaan sairaalatasoisesti koronatartunnan saaneita asukkaita. Kaupunki on järjestänyt osastolle henkilökunnan.

Pieksämäen kaupunki on siirtänyt omista yksiköistään henkilökuntaa myös Valonan hoivapuolelle. Lisäksi sijaisia on rekrytoitu Kirkkopalvelujen sisältä ja Diakonia-ammattikorkeakoulun verkostojen kautta.

Valona Vanhuspalveluissa on kaikkiaan 65 tehostetun palveluasumisen paikkaa. Työntekijöitä on runsaat 40.

– Joulunpyhinä sijaistarve on erityisen suurta. Meillä on mahdollisuus tarjota ilmainen majoitus oppilasasuntolassa niille, joilla on mahdollisuus tulla sijaisiksi kauempaa, Pirttiaho kertoo.

– Jotkut ovat olleet myös suoraan yhteydessä minuun ja tarjonneet apuaan, kun tilanteemme on nyt ollut esillä valtakunnan julkisuudessa.

Pirttiahon mukaan tilanne Valonassa on nyt niin hyvin hallinnassa kuin se näissä oloissa voi olla.

– Yksikössä on kaikesta huolimatta upea tsemppi päällä. Olemme pystyneet varmistamaan tärkeimmän eli sen, että mummot ja papat saavat tarvitsemaansa hoitoa ja hoivaa. Akuutti kriisi on saatu hallintaan, vaikka ikäviä uutisia voi olla vielä tiedossa.

Kotimaata julkaiseva Kotimaa Oy on osa Kirkkopalvelut-konsernia.

Lue myös:

Viidellätoista työntekijällä ja kolmella asukkaalla todettu koronatartunta Kirkkopalvelujen vanhustenyksikössä Pieksämäellä

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.