Kirkkoneuvos Pirjo Pihlaja: Nyt ryhdytään valmistelemaan uutta kirkkolakiehdotusta

Eduskunnan hallintovaliokunta lähetti 1. huhtikuuta 2020 kirkkohallitukselle kirjeen, jolla se palautti kirkkolain kokonaisuudistuksen kirkon uudelleen valmisteltavaksi.

Hallintovaliokunnan kanta on nyt se, että uusi kirkkolakiehdotus on syytä kirjoittaa kokonaan uudelleen.

Kirkkohallituksen hallinto-osaston johtajan Pirjo Pihlajan mukaan nyt ollaan kirkon puolella uudessa tilanteessa.

– Hallintovaliokunnan kanta ei ollut odotettavissa. Kirkkohallituksen näkökulma on, että nyt on lähdettävä valmistelemaan uutta kirkkolakiehdotusta. Edessä on iso työ, Pihlaja sanoo.

Kirkolliskokous hyväksyi ehdotuksen uudeksi kirkkolaiksi toukokuussa 2018 ja lähetti sen eduskunnan hyväksyttäväksi. Eduskunnan täysistunto lähetti 25.9.2019 esityksen hallintovaliokuntaan.

Uuden kirkkolain oli tarkoitus tulla voimaan 1.1.2020.

Jo aikaisemmin, maaliskuussa 2020, eduskunnan perustuslakivaliokunta antoi hallintovaliokunnalle lausuntonsa asiasta. Perustuslakivaliokunta esitti, että lakiehdotusta ei voida käsitellä ehdotetussa lainsäätämisjärjestyksessä.

– Perustuslakivaliokunnan lausunnon jälkeen ajateltiin, että kirkkohallituksessa tehdään täydentävä esitys. Kyse oli viidestä lainkohdasta, jotka oli syytä korjata, Pirjo Pihlaja toteaa.

Perustuslakivaliokunta puuttui lausunnoissaan viiteen pykälään, joiden se katsoi olevan ongelmallisia suhteessa perusoikeussäännöksiin.

Nämä koskivat kirkonkirjoista jäsentietojärjestelmään siirrettäviä tietoja ja jäsenrekisteristä sivulliselle luovutettavia tietoja, diakoniaan liittyvien arkaluonteisten tietojen käsittelyä sekä varoituksesta ja terveystarkastukseen määräämisestä tehtävää muutoksenhakua.

Perustuslakivaliokunnan lausunnon jälkeen kirkkohallituksen hallintopäällikkö Asta Virtaniemi kertoi Kotimaa24:lle, että kirkkohallitus aikoo laatia lakiehdotusta täydentävän esityksen kirkolliskokoukselle hyväksyttäväksi, ennen kuin eduskunta jatkaa lakiehdotuksen käsittelyä.

Maaliskuun alkupuolella oli vielä suunnitteilla, että kirkolliskokous voisi kokoontua toukokuussa 2020.

Nyt kirkolliskokous kokoontuu aikaisintaan elokuussa 2020, mutta se saakin aikanaan käsiteltäväksi joidenkin lainkohtien korjaamisen asemesta kokonaan uuden kirkkolakiehdotuksen.

Kuva: Olli Seppälä

Lue myös:

Ehdotus uudeksi kirkkolaiksi ei mene läpi eduskunnassa – Kirkkohallitus tekee täydentävän ehdotuksen

Uusi kirkkolaki ja kirkkojärjestys hyväksyttiin – seurakuntalaisille pitää kertoa mahdollisuuksista vaikuttaa

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.