Kirkkojen maailmanneuvosto pyytää Turkkia pyörtämään päätöksensä Hagia Sofiasta

Turkin viimeperjantainen päätös muuttaa Istanbulissa sijaitseva historiallinen Hagia Sofian museo moskeijaksi, on herättänyt reaktioita kristikunnassa.

Kirkkojen maailmanneuvosto on pyytänyt Turkin presidenttiä Recep Tayyip Erdogania pyörtämään päätöksensä. Asiasta kertoi BBC.

Kirjeessään Erdoganille 350 kirkkoa ja yli 500 miljoonaa kristittyä edustava Kirkkojen maailmanneuvosto sanoo päätöksen tuottaneen "surua ja tyrmistystä".

Kirjeen on lähettänyt Kirkkojen maailmanneuvoston virkaa tekevä pääsihteeri Ioan Sauca. Kirjeessä todetaan, että Turkin päätös "väistämättä luo epävarmuutta, epäluuloa ja epäluottamusta ja sabotoi kaikki yrityksemme tuoda eri uskontojen ihmiset yhteiseen pöytään keskusteleman ja toimimaan yhdessä".

Paavi Franciscus sanoo olevansa "hyvin ahdistunut" Turkin päätöksestä, kertoo The Guardian.

– Ajatukseni ovat Istanbulissa. Ajattelen Hagia Sofiaa. Olen hyvin ahdistunut, paavi sanoi Vatikaanin ensimmäisenä reaktiona päätökseen.

Ortodoksisen kirkon ekumeeninen patriarkka Bartolomeus kommentoi jo ennen Turkin päätöstä, että Hagia Sofian muuttaminen moskeijaksi kääntää "miljoonat kristityt kaikkialla maailmassa islamia vastaan”.

Myös Moskovan patriarkka Kirill kommentoi asiaa jo ennen Turkin päätöstä ja totesi, että "Hagia Sofiaan kohdistuva uhka uhkaa koko kristillistä sivilisaatiota".

Kuva: Ozan Kose / Lehtikuva / AFP. Ihmisiä kerääntyi ottamaan selfieitä Hagia Sofian eteen lauantaina 11. heinäkuuta, kun Turkki edellisenä päivänä oli tehnyt päätöksen rakennuksen palauttamisesta moskeijaksi.

Lue lisää:

Hagia Sofia on nyt moskeija – presidentti Erdogan antoi asetuksen perjantai-iltana

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.