Hagia Sofia on nyt moskeija – presidentti Erdogan antoi asetuksen perjantai-iltana

Hagia Sofia on nyt moskeija. Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan antoi asetuksen perjantai-iltana 10.7. vain muutama minuutti sen jälkeen, kun Turkin korkein hallinto-oikeus oli kumonnut vuoden 1934 päätöksen, jolla Hagia Sofia aikanaan muutettiin museoksi. Asiasta kertoi muun muassa Hürriet Daily News.

Korkeimman hallinto-oikeuden päätös lopetti nyt vuosikausia kestäneen oikeusprosessin Hagia Sofian asemasta. Se perusti päätöksensä siihen, että Hagia Sofia oli Fatih Sultan Mehmet Hanin säätiön omaisuutta ja rekisteröity käytettäväksi vain moskeijana. Museostatuksen rakennukselle antoi presidentti Mustafa Kemal Atatürk vuonna 1934. Hallinto-oikeuden mukaan hallituksella ei vuonna 1934 ollut valtuuksia muuttaa uskonnollisen rakennuksen asemaa.

Hagia Sofia on UNESCON maailmanperintökohde. UNESCO toi perjantaina julki Turkin UNESCON suurlähettiläälle syvän surunsa Turkin viranomaisten päätöksestä ja esitti toiveensa, että maailmanperintökohteen universaalia arvoa edelleen vaalittaisiin. Näin kertoo UNESCO tiedotteessaan.

Presidentti Erdogan ilmoitti perjantaina, että ensimmäinen perjantairukous pidetään Hagia Sofiassa 24. heinäkuuta. Asiasta kertoo mm. turkkilainen Haber Türk -lehti. Erdoganin mukaan Hagia Sofiaan ovat tervetulleita kaikki ja sen pääsymaksu poistetaan.

– Hagia Sofia on ihmisten yhteinen perintö. Sen uusi asema sulkee kaikki syliinsä, Erdogan sanoi perjantaina puheessaan ja lupasi, että Hagia Sofialle avautuu nyt "paljon entistä sydämellisempi ja ainutlaatuisempi vaihe."

Vaikka Hagia Sofia muutetaan moskeijaksi, sen arvokkaat mosaiikit säilytetään, kertovat turkkilaiset Hürriyet ja Sabah -lehdet. Ihmisiä esittävät mosaiikit tullaan todennäköisesti peittämään verhoilla rukoushetkien ajaksi. Hagia Sofian uuden toiminnan mallia haetaan Notre Damen kirkosta, jossa turistivirtojen lomassa on myös ihmisillä mahdollisuus rukoukseen.

Kuva: Freija Özcan

Lue lisää

Hagia Sofiasta halutaan moskeija – Turkin korkein hallinto-oikeus ilmoittaa pian päätöksestään

Hagia Sofia halutaan takaisin uskonnolliseen käyttöön

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.