Hagia Sofia halutaan takaisin uskonnolliseen käyttöön

Turkin suurimman kaupungin Istanbulin kuuluisin kirkko halutaan avata uudelleen kultilliseen käyttöön.Viimeisin ehdotus museona toimivan rakennuksen palauttamiseksi alkuperäiseen käyttöönsä on tullut Turkin hallituksen uskontovirastossa työskentelevältä professori Mehmet Akif Aydýnilta. Hän esitti turkkilaisessa Zaman-lehdessä Hagian Sofian avaamista sekä kristittyjen, että muslimien uskonnollisia menoja varten.

Professori Aydýnin mukaan Hagia Sofian avaaminen palvontatarkoituksiin vahvistaisi kristittyjen ja muslimien välistä yhteyttä Turkissa.

– Kulttuurien välinen rauhanomainen rinnakkaiselo on tärkeämpää kuin Hagia Sofian säilyminen museona, Aydýn sanoi.

Vähemmistöuskonnoilla on ollut ajoittain vaikeuksia muslimienemmistöisessä Turkissa. Esimerkiksi ortodoksisen maailman keskus, Konstantinopolin ekumeeninen patriarkaatti sijaitsee Istanbulissa, mutta Turkin valtio ei ole tunnustanut sen laillista asemaa.

Vähemmistöuskontojen aseman parantaminen on eräs Euroopan komission Turkille asettamista EU-jäsenyyden ehdoista.

Hagia Sofian paikalla on sijainnut kirkko 300-luvulta alkaen. Historiansa aikana basilika on toiminut kreikkalaiskatolisena kirkkona, ristiretkien kaudella lyhyen aikaa roomalaiskatolisena kirkkona sekä vuosina 1453-1934 moskeijana.

Modernin Turkin valtion isä Mustafa Kemal Atatürk muutti moskeijan museoksi 1930-luvulla.

Edellinen artikkeliKirkollinen vaalikone on totta!
Seuraava artikkeliRanskan kouluissa yhä enemmän uskonnollisia ristiriitoja

Ei näytettäviä viestejä