Kirkkojen johtajat paheksuvat Trumpin päätöstä tunnustaa Jerusalem Israelin pääkaupunkina

Monet kirkkojen johtajat arvostelevat Yhdysvaltain presidenttiä Donald Trumpia itsevaltaisista Israel-päätöksistä. Trump vahvisti keskiviikkona, että Yhdysvallat tunnustaa Jerusalemin Israelin pääkaupunkina ja alkaa valmistella maansa Israelin-suurlähetystön siirtoa Tel Avivista Jerusalemiin.

Luterilaisen maailmanliiton (LML) presidentti Musa Panti Filibus ja pääsihteeri Martin Junge
kehottavat avoimessa kirjeessään presidentti Trumpia perumaan päätöksensä.

– Tämä yksipuolinen päätös rikkoo pitkäaikaista kansainvälisen yhteisön näkemystä siitä, että Jerusalem on kahden kansan ja kolmen uskonnon kaupunki. Olemme erittäin huolissamme, että tällainen muutos heittää varjon israelilaisten ja palestiinalaisten välille ja saa aikaan väkivallan kierteen Lähi-idässä ja muualla maailmassa.

LML:n edustajat päättävät kirjeensä rukoukseen, jossa he toivovat Jumalan suovan Trumpille viisautta, kun hän jatkaa rauhaa edistävien toimien pohdintaa.

Kirkkojen maailmanneuvoston pääsihteeri Olav Fykse Tveit
ilmaisi syvän huolensa Trumpin päätöksistä.

– Tällaiset askeleet rikkovat melkein seitsemän vuosikymmentä kestäneen yhdysvaltalaisen linjan, jossa Jerusalemin asema on vielä päättämättä. Tämä myös vaikeuttaa rauhanneuvotteluja tässä vaikeassa asiassa. Sovun on synnyttävä nimenomaan israelilaisten ja palestiinalaisten kesken.

Myös paavi Franciscus vetosi syvästi kansainväliseen yhteisöön, että ”jokainen on sitoutunut kunnioittamaan Jerusalemin nykytilannetta” niin kuin YK:ssa on sovittu. Asiasta kertoi Catholic News Agency.

YK:n näkemys Jerusalemista on se, että Itä-Jerusalem on miehitettyä palestiinalaisaluetta ja että kaupungista pitäisi ajan myötä tulla kahden valtion, Israelin ja Palestiinan, pääkaupunki.

Lisäksi jerusalemilaiset kirkkojen johtajat, kuten katolisen ja ortodoksisen kirkon johtajat, vetosivat Trumpiin, jotta tämä peruisi päätöksensä. Asiasta kertoi Crux Now -uutissivusto.

Kuva: Olli Seppälä. Näkymä Jerusalemin vanhaan kaupunkiin.

Edellinen artikkeliEläkkeelle jäävä kirkkoherra Kari Mantere: ”Repikää saarnapaperinne ja kaatakaa saarnapöntöt!”
Seuraava artikkeliSeurakunta valmistautuu jouluun 1: ylivahtimestari ja hautausmaan työnjohtaja kertovat

Ei näytettäviä viestejä