Kirkkoherra toivoo työrauhaa erotiikkamessujen kirkon osastolle

Evankelisluterilainen kirkko osallistuu ensimmäistä kertaa omalla osastollaan Sexhibition -erotiikkamessuille. Mukana ovat vantaalaisen Tikkurilan seurakunnan ja perheneuvonnan työntekijöitä. Tapahtuman tiedotuksesta vastaava seurakunnan kirkkoherra Janne Silvast kommentoi aiheen herättämää kiivasta keskustelua Kotimaa24:lle.

– Kirkko ja seksi on tabukysymys, mikä herättää puolesta ja vastaan voimakkaitakin tunteita. Tarkoituksemme ei ole kalastella ihmisten hyväksyntää, Silvast sanoo.

Hän muistuttaa, että kirkolla on vahvaa parisuhteeseen ja seksuaalisuuteen liittyvää osaamista. Vuositasolla Vantaalla perheterapiassa on noin 1000 asiakaskontaktia ja yli 4000 keskustelua, joissa puhutaan myös seksistä. Sexhibition-messuilla kirkon edustajat ovat hänen mukaansa oman osaamisalueensa kautta kohtaamassa ja keskustelemassa ihmisten kanssa ja välittämässä tietoa kirkon tekemästä parisuhdetyöstä.

– Seksistäkin puhuminen on meidän omien seinien sisällä hyväksyttyä toimintaa. Tämä osaaminen voisi olla käytettävissä myös nyt tuolla, missä seksuaalisuus on vahvasti läsnä.

Ihmettelyyn siitä, onko erotiikkamessut oikea paikka kirkon läsnäololle, Silvast vastaa, että kirkon tehtävä on palvella ihmisiä ja olla olemassa heitä varten.

– Kirkossa on aiemminkin menty alueille, jotka eivät ole entuudestaan tuttuja. Tämä on yksi tapa kerätä kokemusta siitä, kokevatko ihmiset kirkon läsnäolon heidän elämäänsä tukevaksi – myös tuolla messuilla, Silvast toteaa.

Jeesuskin rikkoi rajoja

Messujen avajaispäivänä Sexhibitionissa on paikalla Tikkurilan seurakunnan seurakuntapastori sekä psykoterapeuttiopiskelija Toni Fagerholm, joka ihmettelee asiasta herännyttä keskustelua.

– Tilanne on mielestäni tällä hetkellä absurdi siksi, että vanhoillisimmat tuomitsevat meidät siitä, että olemme menossa kohtaamaan ihmisiä epätavanomaiseen paikkaan ja tapahtumaan. Raamatussa näemme kuitenkin, että Jeesus ja Paavali uskalsivat ylittää soveliaaksi katsottuja rajoja. Kirkkovastaisten mielestä taas olemalla messuilla mukana koetamme jotenkin mielistellä ihmisiä. He eivät näe, että olemme siellä vain kohtaamassa ihmisiä ja keskustelemassa heidän kanssaan heidän omista lähtökohdistaan käsin, Fagerholm sanoo.

Viikonloppuun osuneen kirkosta eroamispiikin uutisoinnin yhteydessä on pohdittu, onko kirkon osallistuminen Sexhibitioniin vaikuttanut eroamisten määrään.

– Emme tiedä vielä tarkalleen, mistä eroamispiikissä on kysymys, mutta siihen sekoittuu monta asiaa, seurakuntavaalitkin ovat käsillä. Toki erotiikkamessuista on uutisoitu ja sekin voi olla yksi syy, kirkkoherra Silvast sanoo.

Hän toivoo tulevilla messuilla työrauhaa kirkon työntekijöille.

– Arvoagendallamme on tukea vapaaehtoisuuteen ja ihmisarvon kunnioitukseen perustuvaa seksuaalisuutta. Nyt vallitsevan mediamylläkän keskellä jää arvioitavaksi, miten meidän tehtävämme siellä toteutuu. Toivon työrauhaa, sillä vain silloin kohtaamista voi tapahtua.