Kirkko­hallituksen yt-neuvottelut alkavat ja voivat johtaa enintään 20 työn­tekijän irti­sanomiseen

Kuva: Olli Seppälä

Kirkkohallituksessa aloitetaan yhteistoimintaneuvottelut tuotannollis-taloudellisista syistä, Kirkon viestintä kertoo tiedotteessaan. Kirkossa menettelystä käytetään nimitystä tuta-neuvottelu. Asiasta päätti kirkkohallituksen täysistunto 23.11.

Neuvotteluilla tavoitellaan 966 000 euron kustannussäästöä. Ne saattavat johtaa enintään 20 työntekijän irtisanomiseen.

Kirkon työmarkkinalaitoksen johtaja Anna Kaarina Piepponen ennakoi jo kirkolliskokouksessa aiemmin tässä kuussa, että tarvittava henkilöstövähennys on noin 20 henkilötyövuotta ja yt-neuvottelut aloitetaan vielä tämän vuoden puolella. Kotimaan uutisen asiasta voi lukea täältä.

Neuvottelut koskevat Kirkkohallituksen henkilöstöä eli noin 225 työntekijää. Ne eivät kuitenkaan koske Kirkkohallituksen alaista Kirkon palvelukeskusta.

Yhteistoimintaneuvottelujen osana neuvotellaan myös mahdollisista toimintojen yhdistämisistä, työnjaon tarkastelusta, organisaatiorakenteen muutoksista sekä näiden mahdollisesti mukanaan tuomista henkilötason vastuualueiden muutoksista.

– Tuta-neuvotteluissa etsitään rakenteellisia ja muita ratkaisuja niin, että Kirkkohallitus parhaalla mahdollisella tavalla toteuttaa tehtäväänsä, Kirkkohallituksen kansliapäällikkö Pekka Huokuna sanoo tiedotteessa.

Yt-menettely aloitetaan osana Kirkon keskusrahaston talouden tasapainottamisohjelmaa. Kirkolliskokous on edellyttänyt, että Kirkon keskusrahaston talous tasapainotetaan vuoden 2023 alkuun mennessä niin, että keskusrahastomaksu ja toimintatuotot kattavat kaikki Kirkkohallituksen ja tuomiokapitulien toiminnan kulut ja poistot. Sopeuttamistarve on kaikkiaan kolme miljoonaa euroa.

– Kirkon talouden tiukkenevaa suuntaa on ennakoitu jo pitkään, kun kirkon verotulot eivät ole nousseet, mutta samaan aikaan nettomenot ovat kuitenkin kasvaneet. Kirkon keskusrahaston maksua alennettiin vuoden 2018 alusta, mikä vähensi tuloja pysyvästi 13,3 prosenttia, Kirkkohallituksen talousosaston johtaja, kirkkoneuvos Juha Tuohimäki toteaa tiedotteessa.

Lue myös:

Kirkon keskus­rahaston on tasa­painotettava taloutensa – säästöt vaativat noin 20 henkilö­työvuoden vähentämistä

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.

Kirkkohallituksen yt-neuvottelut alkavat ja voivat johtaa enintään 20 työntekijän irtisanomiseen