Kirkko suunnittelee yhteisiä ruokailuja eri puolille maata – ministeriö tukee miljoonalla eurolla

Suomen evankelis-luterilainen kirkko alkaa organisoida eri puolilla maata toimintaa, jossa kokoonnutaan tekemään ruokaa ja syömään yhdessä. Sosiaali- ja terveysministeriö on myöntänyt Kirkkohallitukselle toimintaan miljoona euroa.

Kyseessä on ministeriöstä lähtöisin oleva Yhteinen keittiö -hanke. Toiminnasta kiinnostuneet tahot hakivat rahoitusta alkusyksystä. Marraskuun lopussa hankkeen päävastuuseen nimettiin Kirkkohallitus.

Hankekuvauksen mukaan Yhteinen keittiö on kaikille tarkoitettu matalan kynnyksen paikka, jossa kokoonnutaan suunnittelemaan, valmistamaan ja nauttimaan yhdessä terveellistä ruokaa.

Yhteinen keittiö -hankkeessa osallistujia ei rajata. Usein niin sanotut matalan kynnyksen kohtaamispaikat on suunnattu tietylle kohderyhmälle.

”Pois ruokakassien jakamisesta”

Kirkko kiinnostui hankkeesta, koska osallisuutta tukeva ja yksinäisyyttä torjuva hanke on diakoniatyön ytimessä, sanoo diakonian asiantuntija Tiina Saarela Kirkkohallituksesta. Yhteinen keittiö -mallissa yhteistyötä tekevät seurakuntien diakoniatyö, kuntien sosiaalitoimi ja eri järjestöt.

Saarelan mukaan hankkeen koordinointiin osallistuvat Kirkkohallituksen ohella keskeisesti ainakin Helsingin Diakonissalaitos ja Martat.

– Hanke osuu suoraan siihen, mitä seurakuntien diakoniassa jo tehdään. Diakoniatyötä on järkevää kehittää poispäin ruokakassien jakamisesta siihen suuntaan, että tehdään yhdessä muiden toimijoiden kanssa, Saarela sanoo.

Hän arvioi, että ministeriössä kirkon etuna pidettiin verkostoja: seurakunnilla on jo valmiiksi maanlaajuisesti yhteistyötä paikallisten toimijoiden kanssa.

Tavoitteena 36 paikkakuntaa

Hanke alkaa ensi vuoden alussa viideltä paikkakunnalta ja laajenee vuosina 2017–2018. Tavoitteena on, että toimintaa on lopulta 36 paikkakunnalla 18 maakunnassa. Kirkkohallitus haastaa mukaan kiinnostuneita seurakuntia.

Tiina Saarelan mukaan hankerahaa oli alkuperäisen ilmoituksen mukaan jaossa 1,4 miljoonaa. Lopulta summa kuitenkin pieneni miljoonaan euroon. Tämän kuun aikana Kirkkohallitus käy neuvotteluja mukaan mahdollisesti lähtevien tahojen kanssa siitä, miten avustus lopullisesti jakaantuu. Kukin toimija osallistuu hankkeen kustannuksiin myös itse.

***


Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.


Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata digilehden ja printtilehden täältä.

***

Kuva: Olli Seppälä

Lue myös:

Ministeri Vehviläinen: Kunnat ja seurakunnat tiiviimpään yhteistyöhön

Ministeri Grahn-Laasonen: ”Kirkolla rooli sote-uudistuksessa”

Edellinen artikkeliKirkko tarjoaa keskusteluapua Vuosaaren tulipalon vuoksi – illalla myös suruhartaus
Seuraava artikkeliKuopion hiippakunnan tuomiokapitulin päätöksiä

Ei näytettäviä viestejä