Kirkko ja asukkaat riitelevät maanvuokrista Helsingissä – vetoomuksia piispoille asti

Helsinkiläisen Lehtisaaren idylliseen maisemaan on kätkeytynyt katkera riita, joka repii railoja saaren asukkaiden ja kirkon välille.

Saaren maa on vuosisatoja sitten päätynyt testamenttilahjoituksena kirkolle. Nykyisin sen omistavat Vantaan ja Helsingin seurakuntayhtymät. Saarelle on rakennettu 1960-luvulta alkaen muun muassa kerros- ja rivitaloja, joissa on ollut vuosia suhteellisesti edullinen maanvuokra.

Nyt tilanne muuttuu, sillä vuokrasopimukset päättyvät ja seurakuntayhtymät ovat päättäneet nostaa vuokria huomattavasti aiempaan verrattuna.

– Kirkon ajamat tasot ovat järkyttäviä, sanoo Lehtisaaren asukasyhdistyksen puheenjohtaja Matti Sadeniemi.

Virallista ja euromääräistä tietoa maanvuokran korotuksista ei ole. Lehtisaarelaisten tekemien laskelmien mukaan noin 80-neliöisen asunnon vastike saattaa nousta jopa 400 euroa kuukaudessa. Sadeniemen mukaan pelkona on, että korotus romuttaa saaren asuntokaupan ja kiristää kohtuuttomasti lapsiperheiden ja eläkeläisten taloutta.

– Olemme koko ajan halunneet keskustella kohtuuratkaisua kirkon kanssa.

Lehtisaarelaisia ei ole kuitenkaan kuultu, Sadeniemi sanoo. Keskustelutilaisuuksia seurakuntayhtymän talousjohdon kanssa on järjestetty, mutta Sadeniemen mukaan ne ovat olleet ”saneluluontoisia”. Sadeniemi sanoo, että lehtisaarelaisia korpeaa erityisesti se, että maanvuokra kallistuu enemmän kuin Helsingin kaupungin tekemissä maanvuokran korotuksissa.

– Tässä tilanteessa voimme vain haaveilla Helsingin kaupungin tekemien maanvuokrakorotusten tasosta.

Lehtisaarelaiset olisivat valmiita ostamaan tontteja itselleen, mutta seurakunnat eivät myy niitä. Se on Sadeniemen mukaan yksi osoitus siitä, että maanvuokrien taso ei ole reilu.

– Jos heidän kaavailemansa tuotot olisivat kohtuullisia, ei olisi mitään syytä kieltäytyä myymisestä.

Maanvuokran korotukset ovat puhuttaneet jo vuosia. Asiasta on kirjoitettu muun muassa
Helsingin Sanomissa huhtikuussa 2015
. Sittemmin korotukset ovat menneet läpi Vantaan seurakuntayhtymässä. Helsingin puolella yhteinen kirkkoneuvosto hyväksyi korotukset joulukuussa. Tässä kuussa ne etenevät vielä seurakuntien yhteiseen kirkkovaltuustoon.

Heinonen: Tavoitteena on ollut pitää korotukset kohtuullisina

Lehtisaarelaisten huoli on ymmärrettävä, mutta tavoitteena on ollut pitää korotukset kohtuullisina ja oikeudenmukaisina, sanoo kiinteistöjohtaja Kai Heinonen Helsingin seurakuntayhtymästä.

– On vaikeaa saada aikaiseksi sellainen ratkaisu, jossa asuntojen omistajat kiittelisivät meitä maanvuokrien nostamisesta, hän sanoo.

Korotukset seuraavat markkinahintojen kehitystä ja niistä poikkeaminen olisi muiden helsinkiläisten seurakuntalaisten kannalta lehtisaarelaisten suosimista, Heinonen sanoo. Hänen mukaansa seurakuntayhtymä on käyttänyt maan hinnan selvittämiseen kahta riippumatonta asiantuntijayritystä.

Lisäksi Heinosen mukaan lehtisaarelaisia on kuultu useissa tilaisuuksissa ja heidän näkökulmansa on otettu huomioon eli korotuksia on ”kohtuullistettu”. Hän sanoo, että uuteen maanvuokraan on luotu samantapainen siirtymäaika kuin Helsingin kaupungilla eli korotus tehdään asteittain 5–10 vuoden aikana. Lisäksi vuokraa pyydetään vähemmän kuin asiantuntijayritykset alun perin ehdottivat, hän lisää.

Heinonen puhuu maanvuokrien yhteydessä seurakuntien saamista tuloista. Hänen mukaansa alle markkinahintainen maan vuokraaminen on ”pois siltä työltä, mitä me muiden kaupunginosien hädänalaisten ihmisten parissa teemme”.

Sadeniemi: Viimeinen vaihtoehto on valittaa tuomioistuimiin

Kirkon maine on Sadeniemen mukaan saanut lehtisaarelaisten keskuudessa pahan kolauksen.

– Minulle tulee pahoinvointi, kun näen piispan puhuvan yhteiskunnan kovista arvoista televisioissa, kun kirkon oma toiminta on tällaista.

Sadeniemi kertoo kuulleensa useiden lehtisaarelaisten harkitsevan kirkosta eroamista. Jotkut ovat hänen mukaansa jo tehneet niin.

Taloudesta päättävien ihmisten lisäksi vetoomuksia on lähetetty myös piispoille. Heiltä on tullut Sadeniemen mukaan ”empaattisia ääniä, joissa he toivovat kohtuullisia ratkaisuja”. Se on Sadeniemen mukaan pettymys, vaikka hän tietää, ettei tuomiokapitulissa vastata kirkon taloudesta.

– Totta kai piispat ovat viime kädessä vastuussa, onko kirkon oma toiminta oikeudenmukaista.

Lehtisaaren asukasyhdistys on perustanut myös blogin, jossa yhdistyksen hallituksen jäsenet kirjoittavat tilanteesta.

Sadeniemen mukaan viimeinen vaihtoehto on valittaa tuomioistuimiin.

– Onko kirkko sellainen toimija, että se haluaa hakea ahneuden ylärajaa tuomioistuimista? hän kysyy.

Kuva: Olli Seppälä

***


Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.


Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata digilehden ja printtilehden täältä.

Edellinen artikkeliMitä on porneia? Se selviää Jehovan todistajien oikeuskomiteoiden ohjeista
Seuraava artikkeliVlogipappi: ”YouTube on kirkolle valtava potentiaalinen kohtaamiskanava”

Ei näytettäviä viestejä