Kirkko hiisiä hävitti, hiidet kirkkoja kivitti – Pasi Klemettisen mukaan kansanusko rikastutti kristinuskoa
Suomaisesta mytologiasta kiinnostuneelle on auennut kurkistuksenarvoinen ikkuna kansanuskon pimeälle puolelle. SKS:n arkistotutkija ja Karjalan räyhähengistä väitellyt tohtori Pasi Klemettinen todistaa tuoreella teoksellaan Kansanuskon yöpuoli. Hiidet, manalaiset ja muut demonit (SKS, 2022), että hyvien ensyklopedioiden aika ei ole ohi. Klemettisen kirja kokoaa yksiin kansiin vakuuttavan joukon korpien ja järvenpohjien asukkeja ja maalaa värikkään kuvan kristinuskon ja kansanuskon rosoisesta rinnakkaiselosta.
Kristinuskon ja kansanuskon kädenvääntö
Kun kristinusko rantautui Suomeen, vallitsivat alueella luonnollisesti omat uskomuksensa ja mytologiansa. Klemettisen mukaan kirkko pyrki demonisoimaan kansanuskoa ja sen mystisiä uskomusolentoja, kuten se oli tehnyt muuallakin Euroopassa. Siinä missä kreikkalaisen mytologian Pan tarjosi hahmon paholaiselle välimerellisissä maisemissa, liitettiin täällä pohjolassa tontut, metsänhaltiat vuorenpeikot, tautidemonit ja vainajaolennot samaten paholaisen palvelusväkeen, sulautettiinpa monet olennot itse piruunkin.
Luotettavat jutut eivät synny ilmaiseksi. Tilaamalla viikon lukuoikeuden Kotimaan tähtijuttuihin hintaan 1,95 euroa tuet laadukasta ja merkityksellistä journalismia.