Kiinalainen kardinaali Guardianille: Vatikaanin ei pitäisi liehitellä kommunistipuoluetta

Kiinan yksi vaikutusvaltaisimmista katolilaisista on jyrkästi eri mieltä Vatikaanin kanssa siitä, pitäisikö sen ja Kiinan kommunistisen puolueen lähentyä, kertoo brittilehti The Guardian
. Hong Kongin emerituspiispan, kardinaali Joseph Zenin, 84, mukaan yli kuusi vuosikymmentä kestäneen kiistan liennyttäminen olisi ”Jeesus Kristuksen kavaltamista”.

Guardianin mukaan puheet osapuolten välisistä neuvotteluista ovat velloneet kuukausia. Olisi luovuttamista solmia mikä tahansa sopimus, joka lisäisi Kiinan valtaa kirkon asioissa, Zen totesi Guardianille.

– Ehkä paavi on hieman naiivi. Hänellä ei ole sellaista taustaa, että hän ymmärtäisi Kiinan kommunistipuoluetta, Zen sanoi.

– Paavi tunsi aikoinaan vainotut kommunistit [Latinalaisessa Amerikassa], mutta hän ei ehkä tunne kommunistivainoajia, jotka ovat tappaneet satojatuhansia.

Kiinalaiset katolilaiset voivat vapaasti mennä jumalanpalveluksiin ja käydä valtion hyväksymissä kirkoissa, mutta he eivät saa käännyttää ketään. Valtiojohtoinen Kiinan katolis-isänmaallinen yhdistys hallitsee kirkkoa ja nimittää piispat ilman minkäänlaista Vatikaanin vaikutusta.

Joidenkin arvioiden mukaan maanalainen katolinen kirkko on suurempi kuin valtion hyväksymä. Viranomaiset ovat vainonneet sen jäseniä ja papistoa, Guardian kertoo.

Myös protestantit ahtaalla Kiinassa

Protestanteilla on samankaltaisia vaikeuksia, ja hiljattain Kiina on kampanjassaan poistanut yli 1 200 näkyvää ristiä rakennuksista ja kirkoista.

Kiinassa on erään arvion mukaan 10 miljoonaa katolilaista, kymmenesosa maassa olevista kristityistä.

Valtiojohdon valitsemat piispat ”eivät oikeasti saarnaa evankeliumia vaan tottelevaisuutta kommunistipuolueelle”, Zen sanoi.

Italialainen Pekingissä asuva toimittaja Francesco Sisci sanoi Guardianille, että erittäin laaja sopimus näytti mahdolliselta mutta on vielä epäselvää, milloin se julkistetaan. Guardianin mukaan asiasta perillä olevat eivät odota sen johtavan täysin elpyneisiin diplomaattisiin suhteisiin.

Emerituspiispa Zen tuomitsee kuitenkin kompromissit.

– Jos et saa hyvää sopua, hyväksyttävää sopimusta, silloin Vatikaanin pitäisi jättää neuvottelut ja yrittää uudelleen myöhemmin, hän sanoi.

Kuva: Jussi Rytkönen

Lue myös:

HS: Näkyvien ristien poistaminen kirkon katoilta jatkuu Kiinassa

Guardian: Kiina sulkee kirkkoja G20-maiden huippukokouksen alla

Kiinassa korkea kirkonmies pidätetty

Edellinen artikkeliYhteydet Venäjän ortodoksiseen kirkkoon jatkuvat oppikeskustelujen katkeamisesta huolimatta
Seuraava artikkeliMetropoliitta Ambrosius jää eläkkeelle vuoden 2017 loppuun mennessä

Ei näytettäviä viestejä