Kenttäpiispa Pekka Särkiö julkaisi blogin, poisti sen ja pyysi anteeksi – näin hän vastaa kritiikkiin

Kenttäpiispa Pekka Särkiö julkaisi juhannussunnuntaina Kotimaa24:ssä blogin, kuten hän on tehnyt satoja kertoja aiemmin vuodesta 2008 lähtien. Tällä kertaa hän halusi omien sanojensa mukaan kommentoida suomalaisten alhaista syntyvyyttä.

Syntyvyyteen yhdistyivät Särkiön uusimmassa blogissa marxilaisuus, kulttuurieliitti, avoliitto, sukupuolijako, naisten asema ja lasten painonnousu.

Maanantaina seurasi somemylläkkä, joka johti Puolustusvoimien irtautumiseen kenttäpiispan kommenteista, Särkiön anteeksipyyntöön ja siihen, että hän poisti kirjoituksensa Kotimaa24:n sivuilta.

Mitä oikein tapahtui?

Blogi: Kulttuurieliitti murtaa hiljaa rakenteita

Pekka Särkiön blogin mukaan suomalaisessa yhteiskunnassa vaikuttaa marxilaisuus. Bolshevikit ovat väistyneet ja tilalla on kulttuurieliitti, joka tekee hiljaa työtään rakenteiden murtamiseksi. Näitä rakenteita ovat avioliitto, miehen ja naisen sukupuolijako, ydinperhe ja lasten kotikasvatus.

”Elämältä puuttuvat ehjät peruskivet ja suuntaviivat, jos ei voi luottaa syntymässä annettuun sukupuoleensa, avioliittoon, pariuskollisuuteen tai elämän merkityksellisyyteen Jumalan antamana lahjana”, Särkiö kirjoitti.

Hänen mukaansa ”kulttuurivallankumous on edennyt hyvän matkaa” ja ”sen hedelmät kypsyvät”.

Särkiö ajattelee, että kulttuurieliitin aiheuttama rakenteiden murtuminen on vähintään osasyy laskevan syntyvyyden taustalla.

”Kun seksiin ei nykyisin tarvita avioliittoa, murenevat samalla avioliiton tähän asti turvaamat asiat.”

Kun työperäistä maahanmuuttoa esitetään ratkaisuna huoltosuhteeseen, kulttuurieliitti Särkiön mukaan innostuu, mutta pian hymy jäykistyy.

”Lähi-idän ja Afrikan maista muuttavat tuovat mukanaan avioliitto- ja perhekäsityksen, jota kulttuurivallankumous ei ole onnistunut vielä kääntämään. Miehen ja naisen avioliitto on kunniassa, eikä esiaviollinen seksi ole hyväksyttävää, sukupuolia on kaksi, eikä niitä vaihdeta.”

Särkiö siteeraa myös kirjailija Veikko Huovisen romaanihahmoa teoksesta Lentsu vuodelta 1978.

”…Mutta sitä minä pien höpöpuhheena, että naisella olisi joku rooli, josta sen pitäisi vappautua. Naisen pittää tehä lapsia ja hoitaa ne ja laittaa ruokaa ja ommella. Näin on ollut maalimoitten alusta. Nainen joka ei hoija virkaansa, luuhittelloo joutavan panttina täällä elämän koleikkomailla. Se on jokkaisen naisen ja miehen velvollisuus, että pannaan … siis tuota-tät-että, se karvakannel soimaan ja tehhään uusia ihmisiä maapallolle hipsimään.”

Puolustusvoimat ja piispat kommentoivat

Blogin alettua levitä maanantaina sosiaalisessa mediassa sekä Puolustusvoimat että kirkko irtautuivat kirjoituksesta.

”Puolustusvoimien kanta aiheeseen on selvä, se tulee laista sekä omasta normistamme: Puolustusvoimien tavoite on turvata tasa-arvoiset ja yhdenvertaiset toimintatavat kaikille. Sukupuoli, seksuaalisuus tai muu henkilöön liittyvä syy ei saa vaikuttaa henkilön kohteluun”, Puolustusvoimat kirjoitti Twitterissä.

Kenttäpiispa vastaa Puolustusvoimien kirkollisesta työstä. Hän on kenraalikuntaan kuuluva valtion virkamies.

Kenttäpiispa on myös Suomen evankelis-luterilaisen kirkon pappi ja kirkolliskokouksen jäsen. Piispainkokouksessa hänellä on läsnäolo- ja puheoikeus.

Särkiön blogia kommentoivatkin myös arkkipiispa Tapio Luoma ja Espoon piispa Kaisamari Hintikka.

”Myös kirkon ihmiskuva on, että Jumala on luonut kaikki ihmiset tasa-arvoisiksi. Kaikkien yhtäläisiä oikeuksia tulee kunnioittaa ja kaikkia tulee kohdella yhdenvertaisesti”, Luoma tviittasi.

Kaisamari Hintikka kirjoitti Twitterissä, ettei ole pitkään aikaan tuntenut itseään niin esineellistetyksi kuin ”kenttäpiispan aatosten äärellä”. Hänen mukaansa ne ”osoittavat ohutta historian, ihmisen ja kristillisen uskon ymmärrystä”.

Maanantaina iltapäivän päätteeksi Puolustusvoimat tviittasi: ”Kenttäpiispa Pekka Särkiö pyytää anteeksi blogitekstiään ja kertoo, että Puolustusvoimat kuten myös hän itse ovat sitoutuneet kaikkien ihmisten ehdottomaan tasa-arvoon ja jakamattomaan ihmisarvoon.”

Pekka Särkiö: ”Vähän turhan railakas teksti”

Entä mitä kirjoituksesta ja tapahtumista ajattelee kenttäpiispa Pekka Särkiö itse?

– Se oli vähän turhan railakas teksti, hän sanoo puhelimessa.

Särkiön mukaan hänen tarkoituksensa oli kiinnittää huomiota siihen, millaisia seurauksia alhaisella syntyvyydellä on Suomessa tulevina vuosikymmeninä. Hän uskoo, että osaltaan syynä syntyvien lasten vähäiseen määrään on avioliiton merkityksen heikkeneminen ja se, ettei nykynuorilla ole turvallista parisuhteen mallia.

Avioliitosta Särkiö on kirjoittanut ennenkin.

– En enää niinkään samaa sukupuolta olevien avioliitosta, sillä onhan hyvä, että ihmiset sitoutuvat.

Särkiö arvelee, että hänen blogissaan kiihdytti erityisesti viittaus marxilaisuuteen. Hänen mukaansa marxilaisuus on olemassa oleva ideologia, jolla on vaikutusta nyky-yhteiskunnassa. Marxilaisuuden edustajat haluavat murtaa rakenteita ja luoda uusia, Särkiö sanoo.

Hän ei siis peru puheitaan marxilaisuudesta. Hän on kuitenkin sitä mieltä, että leimojen lyöminen on vaarallista. Ideologiaa ei olisi pitänyt nimetä marxilaisuudeksi.

Särkiön mukaan myös kirjoituksen tyyli oli osittain epäonnistunut. Monessa kohdassa oli hänen mukaansa sarkasmia.

– [Veikko] Huovisen romaanihahmon puheet ovat sitä jo itsessään. Huovinen joka tapauksessa näki, mihin suuntaan asiat etenevät. Pääpointti on, että uusia ihmisiä pitäisi saada maapallolle hipsimään.

Toisaalta blogin tyyli oli Särkiön mielestä toteava, ei kantaaottava. Särkiö sanoo, ettei vastusta e-pillereitä, vaikka kertasi blogissaan ”naisen emansipaation vaiheita” ”e-pillereistä Tinderiin ja Temppareihin”.

”Nainen ja mies ovat täysin tasa-arvoisia”

Muutaman tunnin somehuomion jälkeen Puolustusvoimat sanoi Särkiön pyytävän anteeksi. Samalla Särkiö poisti bloginsa Kotimaa24:n sivuilta. Tilalla hän julkaisi lyhyen kirjoituksen ja kertoi pyytävänsä anteeksi bloggauksensa sävyä.

Mitä anteeksipyyntö siis tarkalleen ottaen koski?

– Kirjoituksen kohtia, jotka loukkaavat ihmisiä, Särkiö sanoo.

Mitä ne kohdat ovat?

– Niitä voi olla eri näkökulmista katsottuna useita. Esimerkiksi jos joku tulkitsee, että ihannoisin naisen asemaa islamissa tai ajattelisin, että naisen asema on sidottu hellaan ja lapsiin.

Särkiö sanoo, että hänen mielestään on selvää, että nainen ja mies ovat ”täysin tasa-arvoisia” opinnoissa, työelämässä, kodissa ja perheessä.

Oliko ainoa peruste poistaa teksti se, että siitä loukkaannuttiin?

– Halusin myös tehdä selväksi, että sitoudun täysin Puolustusvoimien arvoihin.

Pyydettiinkö Puolustusvoimista, että pyydät anteeksi ja poistat tekstin?

– Ei pyydetty. Kun maanantaiaamuna töihin lähtiessäni katsoin, blogia oli luettu vain yli sata kertaa. En ole Twitterissä ja minulle oli yllätys, kun iltapäivällä tultiin kertomaan, että se on levinnyt. Keskustelimme vaihtoehdoista. Itse ehdotin alkuun, että lisään anteeksipyynnön blogin alkuun. Yhdessä kuitenkin päädyimme siihen, että ei siellä kannata pitää tekstiä, joka on loukkaava ja harkitsematon.

Puolustusvoimien komentopäällikkö, prikaatikenraali Kim Mattsson kertoi STT:lle, että hän oli keskustellut Särkiön kanssa blogin julkaisun jälkeen.

Mattssonin mukaan Särkiö päätti itse blogin poistamisesta ja anteeksipyynnöstä.

– Puolustusvoimat ei tätä edellyttänyt.

”Haluaisin, että lapsilla olisi mahdollisuus kasvaa kahden vanhemman kodissa”

Pekka Särkiön blogin ajatuksia on useissa reaktioissa verrattu tohtori Jukka Hankamäen julkaisuun Totuus kiihottaa, jonka julkaisun Perussuomalaisten ajatuspaja Suomen Perusta keskeytti aiemmin tässä kuussa.

Mitä mieltä olet vertauksesta?

– En tunne Hankamäen ajatuksia enkä ole lukenut hänen kirjaansa. En ole minkään poliittisen puolueen jäsen. Olen aivan liian vihreä ollakseni vaikka perussuomalaisten kannattaja. Olen luonnonsuojeluhenkinen, Särkiö sanoo.

– Perhearvojen osalta kuitenkin haluaisin, että lapsilla olisi mahdollisuus kasvaa kahden vanhemman kodissa. Se on ideaalimaailma, ja elämä on mennyt siihen, ettei se kaikilta onnistu. Keinot vaikuttaa asiaan ovat helposti moralisoivia. Ehkä keino on perheiden tukeminen, ja siinä kirkko voi tehdä työtä.

Särkiö on blogannut Kotimaa24:ssä 12 vuotta. Aihekirjo on laaja yksityisestä julkiseen, Särkiön harrastuksista kanankasvatuksesta ja mehiläistarhauksesta hänen viranhoitoaan koskeviin asioihin.

Blogikuvassaan Särkiö esiintyy virkapuvussaan. Hän myöntää, että asuvalinta voi mutkistaa asioita.

– Haluan tuoda ajatteluani monipuolisesti esiin, ihminen on lopulta kokonaisuus. Tiedostan kyllä, että sanomisiani luetaan kenttäpiispana ja se edellyttää tarkkuutta. Kaikki ei ole kuitenkaan viran puolesta sanottua.

Oliko tämä blogi kirjoitettu viranhaltijan suulla?

– Ei ollut.

Kuva: Jukka Granström

Lue myös:

Pekka Särkiön blogi: Blogitekstin johdosta

Suvi Kourin blogi: Vastaus Pekka Särkiölle – Kapea ja vanhentunut käsitys ihmisyydestä

Kirjailija kyseenalaistaa Pekka Särkiön roolin bloggaajana – ”Kenttäpiispan olisi viisasta päivittää isänmaallisuutensa 2000-luvulle” (2019)

***


Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.


Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.

Edellinen artikkeliUSKOT-foorumi laajeni – buddhalaiset ja mormonit tarkkailijajäseniksi
Seuraava artikkeliPuolustusvoimat: Selvitämme, aiheuttaako kenttäpiispan blogi toimenpiteitä

Ei näytettäviä viestejä