Kemijärven kirkkoherra Pentti Tepsa tekee valituksen Rovaniemen kirkkoherranvaalista

Kuva: Pentti Tepsa

Viime sunnuntaina järjestetystä Rovaniemen seurakunnan kirkkoherranvaalista on tulossa valitus. Kemijärven seurakunnan kirkkoherra Pentti Tepsa aikoo valittaa Oulun hiippakunnan tuomikapitulin toiminnasta vaalin ehdokasasettelussa. Asiasta kertoi ensimmäisenä Lapin Kansa.

Tepsa haki virkaa mutta ei saanut vaalisijaa, minkä vuoksi hän katsoo, että hänen kohdistui ikäsyrjintää.

– Myöskään kokemustani ei otettu huomioon asianmukaisella tavalla, Tepsa sanoo Kotimaa24:lle.

Tepsa kokee, että on moraalisesti erittäin vaikeaa lähteä tekemään valitusta vaalin jälkeen.

– Mutta tuomiokapitulin toimintaan sisältyy piirteitä, joiden vuoksi valitus on syytä tehdä.

Valituksen voi tehdä vasta vaalin jälkeen 30 päivän kuluessa sen jälkeen kun asianomainen on saanut virallisen tiedon vaalin tuloksesta. Vielä Tepsa ei ole tietoa saanut.

– Kun kirkkolakia muutama vuosi sitten muutettiin, tiedossa oli, että saattaa syntyä hankalia ja kohtuuttomia tilanteita, kun valituksen saa tehdä vasta vaalin jälkeen. Silloin ehkä ajateltiin, että valtaosa vaaleista on välillisiä, eikä valituksia tule.

Tepsa toivoo, että hänen valituksensa myötä kirkossa nähtäisiin valitustilanteen kohtuuttomuus kaikille osapuolille ja asialle tehtäisiin jotain kirkon päätöksenteossa.

"Koin haastattelun inkvisitiomaisena"

Rovaniemen seurakunta toivoi alun perin kirkkoherranvaalistaan välillistä vaalia. Tuomiokapituli kuitenkin päätti, että on järjestettävä suora kansanvaali.

Hakijoita oli seitsemän. Kapituli järjesti heille lyhyet haastattelut, joiden jälkeen piti Tepsan mukaan olla psykologiset testit.

– Kapitulista kuitenkin ilmoitettiin haastattelun jälkeen, että testejä ei ole. Haastattelu oli paineistettu. Koin sen inkvisitiomaisena, häpäisevänä ja leimaavana. Minusta koko tilanne oli puoskarimaisesti järjestetty, Tepsa sanoo.

Hiippakuntadekaani Kari Ruotsalainen Oulun tuomiokapitulista oli viime keväänä mukana Rovaniemen kirkkoherraehdokkaiden haastatteluissa. Hänen mukaansa niissä ei ollut mitään erityistä "paineistamista", vaan ne noudattelivat normaalia kaavaa, jossa kaikille yhteisten vakiokysymysten lisäksi kullekin hakijalle esitettiin yksilöityjä kysymyksiä.

Kirkkoherranvaalin voitti 8.11. Rovaniemen seurakunnan kappalainen Ilari Kinnunen. Vaalikamppailua leimasi vilkas keskustelu Kinnusen kuulumisesta vanhoillislestadiolaiseen liikkeeseen.

Lue myös:

Ilari Kinnunen Rovaniemen kirkkoherraksi – eroaa SRK:n johtokunnasta

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.