Kauppakeskukset houkuttelivat ennakkoäänestäjiä

Seurakuntavaalien ennakkoäänestys on saanut seurakuntalaiset liikkeelle yleisesti ottaen hyvin. Seurakuntien välillä on kuitenkin isoja eroja.

Esimerkiksi Jyväskylässä, Kuopiossa, Oulussa ja Tampereella ennakkoäänestys oli vilkasta. Loimaalla tulos oli erinomainen, jossa ennakkoäänestysprosentti oli 16,3. Neljä vuotta sitten luku oli yhdeksän.

Loimaalla tehtiin sama havainto kuin monissa muissakin seurakunnissa: mahdollisuus äänestää ennakkoon kauppakeskuksissa vilkastutti vaalia.

– Loimaalla marketit olivat ylivoimainen äänestyspaikka. Siirryimme ensimmäistä kertaa ulos seurakunnan tiloista, Loimaan seurakunnan työpäällikkö Ari Lindell kertoo.

Seurakunta myös postitti kaikille äänioikeutetuille vaalikirjeen.

Vaalikohu puuttui

Pääkaupunkiseudulla ennakkoäänestys ei ollut niin vilkasta kuin neljä vuotta sitten, jolloin TV2:n homoilta sai uurnille ennätysmäärän seurakuntalaisia.

Seurakuntavaalien projektipäällikkö Mari Leppänen pitää lukuja silti hyvinä. Helsingissä ennakkoon on käynyt äänestämässä 17 800 äänioikeutettua. Neljä vuotta sitten luku oli 21 000 ja kahdeksan vuotta sitten 9 400.

Espoossa ennakkoon äänesti 10 600 henkilöä, mikä oli 800 vähemmän kuin neljä vuotta sitten.

Pääkaupunkiseudun laiskimpia ennakkoäänestäjiä olivat vantaalaiset. Vantaan ennakkoäänestyspaikoilla kävi 5 000 äänestäjää. Neljä vuotta sitten luku oli 7 100.

Vantaan seurakuntayhtymän viestintäpäällikkö Pauli Juusela selittää pudotusta kiristyneellä taloustilanteella, joka haukkasi vaalibudjetista puolet pois. Siksi seurakuntalaisille ei lähetetty kirjettä äänioikeudesta kuin Korsossa, jossa seurakunta maksoi postituksen itse.

Myös Vantaalla kauppakeskukset olivat suosittuja ennakkoäänestyspaikkoja. Juusela uskoo, että jos äänestyspaikka olisi saatu myös kauppakeskus Jumboon, ennakkoääniä olisi saatu montaa sataa enemmän.

– Lupaa Jumbosta ei kuitenkaan herunut, Juusela harmittelee.

Edellinen artikkeliSeurakuntapastori: Erotiikkamessut oli hyvä kokemus
Seuraava artikkeliLasten keskus ja Kirjapaja Oy vahvistaa asemaansa oppimateriaalimarkkinoille

Ei näytettäviä viestejä