Katolisesta kirkosta eroaminen viisinkertaistui Suomessa viime vuonna

Katolisen kirkon jäsenmäärä Suomessa oli vuoden 2020 alkaessa 15 501. Vaikka kirkkoon on liitytty runsaasti, jäseniä oli vain 16 enemmän kuin vuotta aikaisemmin: katolisesta kirkosta eroaminen nimittäin noin viisinkertaistui vuoden 2019 aikana.

Helsingin katolisen hiippakunnan tiedote kertoo, että kasteen ja kirkkoon ottamisen kautta jäseneksi liitettiin 230 ihmistä. Toisesta katolisesta hiippakunnasta eli ulkomailta hiippakuntaan muuttaneita tuli 299. Yhteensä hiippakuntaan tuli siis uutta väkeä 616 henkilöä.

Poikkeuksellista viime vuodessa oli kirkosta eronneiden määrä, 493 ihmistä. Määrä on noin viisi kertaa suurempi kuin edellisenä vuonna. Suurin yksittäinen syy erojen määrän lisääntymiseen oli katolisen kirkon mukaan jäsenmaksukirjeiden lähettäminen. Lisää jäsenmaksun taustoista voi lukea Kotimaa24:n uutisesta täältä.

Katolinen kirkko arvioi, että viime vuoden eropiikki oli tilapäinen, ja kirkosta eroamiset palaavat jatkossa alemmalle tasolle.

Kuolleita oli viime vuonna katolisista 56 ja pois muuttaneita tai muusta syystä vähennettyjä 51. Yhteensä jäsenistöstä poistui 600 henkilöä.

Kahdeksan katolista seurakuntaa

Katolisen kirkon jäsenistä suomea äidinkielenään puhuu 40,7 prosenttia, ruotsia 4,6 prosenttia ja muita kieliä 54,7 prosenttia. Suomen kansalaisia jäsenistä on 43,6 prosenttia.

Suomessa on kahdeksan katolista seurakuntaa. Niistä suurimmat ovat Helsingin Pyhän Henrikin katedraaliseurakunta ja Helsingin Pyhän Marian seurakunta, joissa on kummassakin yli 4 000 jäsentä. Pienin on Jyväskylän Pyhän Olavin seurakunta alle 400 jäsenellään.

Katolinen kirkko Suomessa on kasvanut vuosikymmenien ajan nopeasti. Esimerkiksi vuonna 1990 kirkon jäsenmäärä oli 4 429 ja vuonna 2000 jo 7 639. Vuonna 2010 katolilaisia oli kirkon rekisterissä Suomessa 10 841.

Suomessa asuu todennäköisesti tuhansia ulkomaalaistaustaisia katolilaisia, jotka eivät ole rekisteröityneet kirkon jäseniksi.

Reformaatioajan jälkeen katolinen kirkko on toiminut Suomessa uudelleen rekisteröitynä uskonnollisena yhdyskuntana vuodesta 1929 alkaen.

Helsingin katolinen piispanistuin on tällä hetkellä täyttämättä. Piispa Teemu Sippo jäi eläkkeelle viime vuoden toukokuussa.

Kuva: Olli Seppälä. Pyhän Henrikin katedraali Helsingissä.

Lue myös:

Suomen ortodoksisen kirkon jäsenmäärä jatkoi vähentymistään

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.