Katolinen kirkko: Piispa sai ehtoollisen vahingossa

Katolinen tiedotuskeskus torjuu Kotimaa24:ssä olleen uutisen mahdollisesti synnyttämän vaikutelman, että katolisen kirkon ehtoolliskäytäntö olisi muuttumassa.

Kotimaa24:n uutisessa 19.1. kerrottiin, kuinka Oulun piispa Samuel Salmi seurueineen osallistui katoliseen messuun Vatikaanin Pietarinkirkossa. Juttu on kuitenkin kirjoitettu sellaisella tavalla, että siitä voi syntyä väärinkäsityksiä”, kirjoittaa katolisen tiedotuskeskuksen johtaja Marko Tervaportti katolinen.fi-sivustolla.

Tervaportti tähdentää, katolisen eukaristian sakramentin eli ehtoollisen voi ottaa vain armon tilassa oleva katolisen kirkon jäsen.

”Tästä on hyvin harvinaislaatuisia poikkeuksia, mutta yhtä kaikki ehtoollisen saamiseksi on hyväksyttävä sitä koskeva katolinen oppi ja oltava kelvollinen tämän pyhän sakramentin vastaanottamiseen – esimerkiksi aidon kristillisen ja sakramentaalisen avioliiton ulkopuolisessa ihmissuhteessa eläminen on este.”

Tervaportti viittaa myös lähinnä Pohjois-Euroopassa olevaan käytäntöön, jossa haetaan siunausta ehtoollista jakavalta papilta. Tämän merkiksi asetetaan yleensä oikea käsi vasemmalle olkapäälle.

”Tapaa ei tunneta juurikaan muualla [kuin Pohjois-Eutroopassa]. Siksi on suositeltavaa pysyä ehtoollisen jakamisen aikana mieluummin paikallaan, jos ei ole varma siitä, että ehtoollisen jakaja tuntee tämän tavan.”

Oppi ei ole muuttunut

Jos ehtoollista kuitenkin tarjotaan, se johtuu Tervaportin mukaan ehtoollisen jakajan tietämättömyydestä ja siitä voi silti kohteliaasti kieltäytyä.

”Toisin kuin Samuel Salmi pohdiskelee, ehtoollisen jaossa sattuneesta erehdyksestä on turha vetää johtopäätöksiä siitä, että taustalla olisi Vatikaanin uutta ekumeenista asennoitumista. Katolisen kirkon oppi ja käytäntö sen suhteen, kenen on mahdollista ottaa vastaan ehtoollinen eli pyhä kommuunio, ei ole muuttunut viime vuosina eikä vuosikymmeninä mihinkään. Jos se muuttuisi, se ei tapahtuisi kentällä vaan kirkkolain muutoksin ja kirkon sakramenttiopetukseen tehtävin lisäyksin”, Tervaportti kirjoittaa.

Lue Marko Tervaportin vastaus kokonaisuudessaan.

Kuva: Olli Seppälä

Lue myös:

Suomalaisseurueelle Vatikaanissa katolinen ehtoollinen

Kirkko, ehtoollinen ja virka ovat luterilais-katolisen dialogin ytimessä

Edellinen artikkeliKotimaa etsii haastateltavia seksuaalisesta häirinnästä kertovaan juttuun
Seuraava artikkeliSalmi: Pietarinkirkossa ei voinut olla kyse erehdyksestä

Ei näytettäviä viestejä