Kari Kanala realiltyohjelman asiantuntijapappina

Loppiaisena 2015 Ava-kanavalla alkaa tosi-tv-ohjelma, Ensitreffit alttarilla, jossa toisilleen täysin tuntemattomat parit menevät naimisiin ensimmäisillä treffeillään. Tämän jälkeen heidän elämäänsä seurataan viiden viikon ajan.

Ohjelmassa neljä asiantuntijaa on valinnut toisilleen mahdollisimman hyvin sopivat henkilöt aviopariksi. Asiantuntijoina toimivat psykoterapeutti-seksuaaliterapeutti Maaret Kallio, folkloristi Mari Hatakka, psykologi Kari Kiianmaa sekä pastori Kari Kanala.

Kanala kertoo päätyneensä ohjelmaan mukaan tuotantoyhtiön pyynnöstä. Hänelle annettiin katsottavaksi Tanskassa jo esitetyn sarjan jaksoja, joiden pohjalta hän vakuuttui sarjan hyvästä tunnelmasta.

– Näin, että se oli kunnioittava sarja, jossa kohdeltiin ihmisiä hyvin lämpimästi. Siinä oli pappi mukana ja hän oli minusta erittäin fiksu ja hyvin mukana rakentamassa pariskuntien arkea.

Se, että parit aloittivat toisiinsa tutustumisen menemällä naimisiin, mietitytti Kanalaa etukäteen.

– Mietin, miten suhtaudun siihen, mutta ihmiset tekevät sen omasta vapaasta tahdostaan ja se riittäköön minulle. Olen nähnyt monenlaista elämää ja monenlaisia kohtaloita, joten ajattelen että jos ihminen voi löytää elämänsä rakkauden, onko sen suurempaa asiaa? Olen mielelläni mukana auttamassa siinä.

Kanalan mukaan missään vaiheessa ei tullut sellaista tunnetta, että ohjelma karnevalisoisi tai halventaisi avioliittoa. Hän kertoo lähteneensä mukaan ohjelmaan ensisijaisesti rakkauden innoittamana.

– Tärkeintä elämässä on rakkaus, se, olenko onnellinen, teenkö muut onnelliseksi, nähdäänkö minut ja näenkö itse muut. Tämän ohjelman kautta voimme puhua rakkaudesta ja sitoutumisesta. Siitä, että rakastuminen on helppoa mutta rakkaus vaatii töitä. Jos on valmis tekemään töitä, seuraukset ovat hyvät.

Ohjelman asiantuntijat korostavat sitä, ettei mukaan valittu julkisuushakuisia henkilöitä. Kaikki kuusi sinkkua ovat tasapainoisia aikuisia, jotka etsivät sitä oikeaa elämänkumppania.

Ohjelman avioliitot solmitaan siviilivihkimisellä, eli Kari Kanala ei ollut mukana vihkipapin ominaisuudessa. Pappi haluttiin mukaan ohjelmaan ihmistuntijana.

– Meillä papeilla on sellainen vierellä kulkemisen ammatti. Luulen, että halutaan viedä ihmisiä myös sen kautta syvälle siihen, mitä se avioliitto tarkoittaa ja mitä tahdon sanominen tarkoittaa. Se on minulle tosi tärkeä sana. Halutaan myös peilata ihmisten arvomaailmaa, se on yksi tekijä.

Pienen tivaamisen jälkeen Kanala myöntää, että voisi vihkiä ohjelman pariskunnat.

– Joudun ongelmiin, kun sanon tämän. Mutta tämän kauden myötä ja näiden ihmisten rohkeuden myötä, niin kyllä.

Ensitreffit alttarilla -sarja perustuu tanskalaiseen formaattiin. Tanskassa sarjasta esitetään jo toista tuotantokautta, jonka ensimmäinen jakso oli Tanskan katsotuin.

Lue myös:

Piispa reality-ohjelmasta: Äkkiä tunnen itseni vanhoilliseksi