Piispa reality-formaatista: Äkkiä tunnen itseni vanhoilliseksi

AVA-kanavalla alkaa tammikuussa Ensitreffit alttarilla -ohjelma. Asiasta on uutisoinut Ilta-Sanomat . Ohjelmassa parit avioituvat välittömästi ensitreffeillään.

Sittemmin paria seurataan viisi viikkoa, jonka jälkeen he voivat erota tai jatkaa aviossa. Ohjelmaan valituille nuorille aikuisille on tehty psykologiset testit.

Ohjelman vastaava tuottaja Onerva Österberg MTV:ltä kertoo Kotimaa24:lle, että mukana on kuusi paria, jotka vihitään ohjelmassa oikeasti. Kyseessä on siviilivihkiminen.

Kirkko ei ole ohjelmassa virallisesti mukana, mutta ohjelman neljän asiantuntijan joukossa on pappi. Asiantuntijat kommentoivat pareja pitkin matkaa. Tarkemmat tiedot ja esimerkiksi asiantuntijoiden nimet selviävät tiedotustilaisuudessa 28. marraskuuta.

Taustalla on tanskalainen formaatti, joka on tehty myös USA:ssa ja joka on tulossa Saksaan, Ranskaan ja Australiaan.

Ohjelma on otettu erittäin hyvin vastaan Tanskassa. Toisen kauden avausjakso oli Tanskan katsotuin ohjelma viime syksynä.

Österbergin mukaan kyseessä ei ole sensaatiohakuinen vaan dokumentaarinen reality. Ihmisiä ei ole valittu sillä perusteella, että he haluaisivat televisioon.

– Äkkiä tunnen itseni niin vanhoilliseksi, Porvoon piispa Björn Vikström nauraa kuullessaan formaatista.

– Kuulostaa vähän siltä, että tässä tehdään avioliitosta ja parisuhteesta viihdettä kansalle, ja se tuntuu ajatuksena hyvin vieraalta. Luulen, että ihmissuhteen rakentaminen on tarpeeksi vaikeaa muutenkin ilman kameroita.

Piispa näkee formaatin osana laajempaa trendiä.

– Kaikesta yritetään tehdä viihdettä. Jotenkin pelätään, ettei se muuten kiinnosta tarpeeksi. Tietenkin kuulostaa hyvältä, että mukana on monenlaisia asiantuntijoita, mutta tuntuu haasteelliselta, että tästä voitaisiin saada mitään syvällistä aikaan.

Vikström korostaa, että ottaa kantaa formaattiin eikä ole nähnyt ohjelmaa.