Kapituli piti Marjaana Toiviaisen käyttäytymistä ja toimintatapoja joiltain osin moitittavina

Pastori Marjaana Toiviaisesta tehtiin viime vuoden keväällä Helsingin tuomikapituliin 40 kantelua. Niissä paheksuttiin Toiviaisen toimintaa turvapaikanhakijoiden pakkopalautusten vastustajana, muun muassa 3.4.2017 Metsälän vastaanottokeskuksen luona. Tapaus sai paljon julkisuutta.

Kanteluista tekemässään ratkaisussa tuomiokapituli totesi, että Toiviainen on tehnyt merkityksellistä työtä maahanmuuttajien auttamiseksi, mutta hänen käyttäytymistään ja toimintatapojaan on pidettävä joiltain osin moitittavina. Tuomiokapituli kehottaa Toiviaista huolehtimaan siitä, että hän ottaa jatkossa tuomiokapitulin ohjeistuksen huomioon toiminnassaan.

Kanteluissa oli katsottu myös, että Toiviainen on muun muassa kannustanut kansalaistottelemattomuuteen, suosinut laitonta toimintaa, käyttänyt hyväksi pappisvirkaansa poliittiseen toimintaan, häirinnyt virkatehtäviään suorittavia poliiseja, vastustanut viranomaispäätöksiä, käyttäytynyt papin arvolle sopimattomasti ja vastoin pappisviran velvollisuuksia, esiintynyt valheellisesti lakimiehenä, suojellut ja suosinut laittomasti maassa olevia henkilöitä, mustannut toiminnallaan kirkon maineen, kyseenalaistanut laillisen yhteiskuntajärjestyksen, vaarantanut yhteiskuntarauhan ja kiistänyt oikeuslaitoksen laillisen tuomiovallan.

Kapitulille antamassaan vastineessaan Marjaana Toiviainen katsoi, ettei hänen työssään ole kysymys poliittisesta toiminnasta, vaan hän on pyrkinyt seuraamaan työssään vanhaa kristillistä ja raamatullista perinnettä turvasta, lähimmäisenrakkaudesta ja kultaisesta säännöstä.

"Toiminta on osa laajaa eurooppalaisten kirkkojen ilmiötä, jossa kirkon missiologisena tehtävänä on kulkea ihmisten rinnalla riippumatta siitä, mistä he ovat tulleet tai keitä he ovat. Keskeistä on aidon, inhimillisen hädän tunnistaminen ja ihmisen ottaminen vakavasti", Toiviainen sanoo vastineessaan.

Lue kapitulin päätös kokonaisuudessaan täältä.

Kuva: Olli Seppälä. Marjaana Toiviainen kirkolliskokouksessa viime vuoden toukokuussa.

Lue myös:

Kirkon työntekijöiden näkyvä osallistuminen mielenosoituksiin lisäsi kirkosta eroamista

Turvapaikanhakijoiden pakkopalautus synnytti mielenosoituksen – paikalla useita pappeja

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.