Kansanedustaja jätti kirjallisen kysymyksen arkkipiispan lausunnoista

Arkkipiispa Kari Mäkisen turvapaikanhakijoihin liittyvästä lausunnosta on tehty eduskunnassa kirjallinen kysymys.

Perussuomalaisten kansanedustaja Juho Eerola kertoo olevansa huolissaan Mäkisen lausunnoista, joiden mukaan kirkon toiminnan johdosta paperittomiksi jääneet voivat ”kadota”, ja uusia turvapaikkoja etsitään seurakunnista.

Eerola viittaa Kari Mäkisen pääsiäislauantaina MTV3:lle antamaan haastatteluun. Mäkinen vastasi toimittajan kysymykseen, onko kirkko varautunut paperittomiin turvapaikanhakijoihin, jotka ”pakenevat ja hakevat ehkä turvaa kirkosta”. Arkkipiispa vastasi, että silloin kun ihminen hakee turvaa, kirkon ovet eivät ole kiinni.

– Tähän on varauduttu ja tästä on keskusteltu. Se tarkoittaa sitä, että ihmiset otetaan vakavasti. Me emme piilottele ihmisiä mutta emme myöskään aja ihmisiä pois, Mäkinen sanoi MTV3:n haastattelussa.

Eerola toteaa kirjallisessa kysymyksessä, että kielteisen oleskeluluvan saaneet henkilöt ovat maassa vastoin laillista oikeutta. Eerolan mukaan heidän piilottelemisensa esimerkiksi kirkon tiloissa saattaa rikkoa voimassa olevaa lainsäädäntöä, ja siten kirkon esittämiin lausuntoihin on syytä suhtautua vakavasti.

Eerola ottaa esiin myös Turun arkkihiippakunnan kansainvälisen työn hiippakuntasihteerin Anssi Nurmen haastattelun. Eerolan mukaan Nurmi vahvistaa kirkon suunnitelmat turvapaikanhakijoiden suojelemiseksi.

Useissa lehdissä julkaistussa STT:n haastattelussa Anssi Nurmi toteaa turvapaikanhakijoiden tukemisen tarkoittavan esimerkiksi asianajajan konsultaatiota, tilapäistä hätämajoitusta tai tuen hankkimista sieltä, minne kielteisen päätöksen saanut kartoitetaan. Hätämajoitus kestäisi Nurmen mukaan sen aikaa, kun asianajajaa on konsultoitu.

Juho Eerola kysyy sisäasiainministeri Petteri Orpolle (kok.) osoittamassaan kirjallisessa kysymyksessä, miten hallitus aikoo menetellä kielteisen oleskelulupapäätöksen saaneiden henkilöiden piilotteluun ja avustamiseen Suomessa osallistuvien henkilöiden ja yhteisöjen kanssa.

Eerola sanoo tiedotteessaan, että kirkolle myönnetty erityisasema ei sisällä sen päämiehelle annettavia lainsäädännöllisiä erivapauksia lain tulkinnassa ja toimeenpanossa.

Kuva: Matti Karppinen

Lue myös:

IS: Keskitalo kommentoi turvapaikanhakijoiden suojelua – ”Ei niin mystistä kuin ehkä kuulostaa”

Edellinen artikkeliTekstiviestistä alkoi Ylivieskan seurakunnan tiedottajan unohtumattomin työrupeama
Seuraava artikkeliEvankelis-luterilainen vai evankelisluterilainen? – Kiista kirkon nimen kirjoitusasusta elää ja voi

Ei näytettäviä viestejä