Kansalais­aloite kieltäisi niin kutsutut eheytys­hoidot lailla – "Tarkoituksena ei ole sielun­hoidon tai uskonnon­vapauden kieltäminen"

Kuva: Olli Seppälä

Verkossa kerätään parhaillaan nimiä kansalaisaloitteeseen, jonka tavoitteena on kieltää lailla niin kutsutut eheytyshoidot. Kiellettäviksi halutaan aloitteessa hoidot, "jotka tähtäävät seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen niin kutsuttuun 'eheyttämiseen' eli muuttamiseen siten, että henkilöistä saadaan cissukupuolisia heteroita".

Kansalaisaloite tuli vireille maanantaina 19.7., ja torstai-iltapäivään mennessä se oli kerännyt yli 20 000 allekirjoitusta. 50 000 allekirjoituksella aloite etenee eduskunnan käsittelyyn.

Aloitteen perusteluissa todetaan, että tutkimustiedon perusteella seksuaali- tai sukupuoli-identiteettiä ei voida muuttaa eheytyshoitojen kaltaisilla toimenpiteillä. Sen sijaan hoidoista on todettu olevan pitkäaikaista haittaa ja kuormitusta kohteena olevan mielenterveydelle, aloitteessa todetaan.

"Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä edustavien potilas- ja ihmisoikeusjärjestöt saavat vuosittain yhteydenottoja suomalaisilta potilailta, joille on tarjottu tai joita on painostettu eheytyshoitoihin", aloitteen perusteluissa kirjoitetaan.

EU-parlamentti on kehottanut jäsenvaltioitaan kieltämään eheytyshoidot. Toistaiseksi Malta on tehnyt niin. Rikosoikeuden apulaisprofessori Tatu Hyttinen kommentoi Helsingin Sanomissa, että eheytyshoitojen kategorinen kriminalisoiminen olisi oikeudellisesta näkökulmasta monimutkaista muttei mahdotonta.

Aloitteen mukaan suomalaisessakin terveydenhuollossa elää yhä käsitys, jonka mukaan suhtautuminen seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin ja eheyttämiseen olisi mielipideasia ja että niin kutsuttu eheytys olisi hyväksyttyä, jos potilas itse sitä toivoo. Aloite määrittelee hoidot pseudotieteeksi ja toteaa, että ne ovat rinnastettavissa erilaisiin uskomushoitoihin.

Aloitteen perusteluissa todetaan myös, että sen tarkoituksena ei ole sielunhoidon tai uskonnonvapauden harjoittamisen kieltäminen "niin kauan kuin se ei muutu perusoikeuksia ja terveyttä loukkaavaksi 'eheyttämiseksi'".

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.