Kaksi ehdokasta valmiina Porvoon piispanvaaliin – toinen rakentaa "huomisen kirkkoa", toinen harkitsisi erillisvihkimyksiä miehille

Kaksi ehdokasta on ilmoittanut olevansa valmiita asettumaan ehdolle Porvoon hiippakunnan piispanvaaliin. Toinen kiinnostuksestaan kertonut on sairaalapappina, lähetystyöntekijänä ja Ylen Kuusi kuvaa -radio-ohjelman toimittajana työskennellyt Lisa Enckell ja toinen Länsi-Turunmaan ruotsalaisen seurakunnan kirkkoherra Harry S. Backström.

Molempien kiinnostuksesta ehdokkuuteen kertoi ensimmäisenä Kyrkpressen-lehti.

Porvoon piispana toimiva Björn Vikström aloittaa Åbo Akademin teologisen etiikan ja uskonnonfilosofian opettajana 1.9.2019.

Lisa Enckellin valitsijayhdistyksen mukaan kirkon identiteetti ja rakenteet kohtaavat suuria haasteita. Enckellin tukijat luonnehtivat Kyrkpressenissä ehdokastaan kuuntelevaksi johtajaksi, joka haluaa rakentaa huomisen kirkkoa. Enckell itse pitää kirkon etuna sitä, että myös naiseus tulee näkyväksi osaksi kirkon todellisuutta.

Harry S. Backström kertoo Kyrkpressenin haastattelussa perinteisestä raamattunäkemyksestään, jonka perusteella hän vastustaa samaa sukupuolta olevien avioliittoa. Hän sanoo, että voisi piispana harkita erillisvihkimyksiä miehille, jotka eivät halua tehdä yhteistyötä naispuolisten pappien kanssa.

Erillisvihkimykset lopetettiin Suomen evankelis-luterilaisessa kirkossa vuosituhannen vaihteessa.

Porvoon piispanvaalin ehdokasasettelu alkoi viime torstaina ja se päättyy 15.1.2019. Ehdokkaan voi asettaa valitsijayhdistys, jonka muodostaa vähintään 30 vaalissa äänioikeutettua henkilöä. Piispaehdokkaan tulee olla Suomen evankelis-luterilaisen kirkon vihitty pappi.

Äänioikeutetuista puolet on Porvoon hiippakunnan pappeja ja lehtoreita, toisen puolen muodostavat maallikkoäänestäjät. Hiippakunnassa on yhteensä noin 700 äänioikeutettua.

Piispanvaalin ensimmäinen kierros järjestetään 19. maaliskuuta 2019. Jos kukaan ehdokkaista ei saa ensimmäisellä kierroksella yli puolta äänistä, järjestetään toinen vaalikierros 10.4. kahden eniten ääniä saaneen ehdokkaan kesken. Uusi piispa aloittaa tehtävässä 1.9.2019, ja hänet vihitään virkaansa 29.9.2019 Porvoon tuomiokirkossa.

Kuva: Olli Seppälä. Porvoon tuomiokirkko.

Lue myös:

Kenestä uusi piispa Porvooseen? – Kyrkpressen kartoitti tilanteen

Piispa Björn Vikström siirtyy Åbo Akademiin – "Olen antanut hiippakunnalle parhaani, on aika astua sivuun"

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.