Jumalanpalvelus tulee ensi vuonna televisiosta joka sunnuntai samaan aikaan

Kuva: Kirkon kuvapankki / Marjo Kiljunen

Tv-jumalanpalvelukset vakiintuvat ensi vuonna niin, että niitä voi seurata Yle TV1:stä joka sunnuntai kello 10 ja lisäksi pyhäpäivinä. Aiemmin jumalanpalveluksia on tullut televisiosta pyhäpäivinä ja epäsäännöllisin välein sunnuntaisin.

– Jos jumalanpalvelus on säännöllinen, käyttäjä löytää sen helpommin. Kun ei ole ollut säännöllistä sykliä, katsoja on joutunut aina tarkistamaan lehdestä tai netistä, tuleeko sitä, ohjelmapäällikkö Kimmo Saares Kirkon viestinnästä perustelee muutosta.

Saareksen mukaan koronan myötä kävi myös selväksi, että jumalanpalveluksille on tarvetta. Niitä toivottiin, ja maaliskuusta lähtien jumalanpalvelus on tänä koronavuonna tullut televisiosta joka sunnuntai elokuuta lukuun ottamatta.

Hyväksi havaittu käytäntö siis jatkuu ensi vuoden alusta.

Käytännössä aivan uusia jumalanpalveluksia lähetetään 36 kertaa ja loput sunnuntait katetaan uusinnoilla. Näin tehdään siksi, että televisiojumalanpalvelusten määrän lisääntyessä Kirkon viestinnän käytössä olevat resurssit pysyvät kuitenkin ennallaan.

– Normaalisti meillä on ollut 1–2 uusintaa per vuosi. Nyt niitä tulee parisenkymmentä. Uskon, että ne kuitenkin palvelevat katsojien tarpeita, Saares sanoo.

Uusinnat pyritään Saareksen mukaan löytämään mahdollisimman läheltä kyseistä pyhää. Perinteisten seurakuntajumalanpalvelusten ohessa televisiossa nähdään myös jo vakiintuneita formaattijumalanpalveluksia kuten Nojatuolikirkkoja, Reissukirkkoja, Riemulauluja sekä studiojumalanpalveluksia ja erityisjumalanpalveluksia.

Tv-jumalanpalveluksissa luvassa ovat ensi vuonna myös Turun arkkihiippakunnan piispanvihkimys sekä Tikkurilan ja Ylivieskan kirkkojen vihkimiset.

Koronarajoitukset ja taudille altistumiset ja sairastumiset ovat tuoneet ja tuonevat edelleen televisiojumalanpalvelusten tekemiseen haasteita.

– Itsenäisyyspäivän jumalanpalvelus oli esimerkki siitä, miten suunnilleen kaikki meni uusiksi kalkkiviivoilla. Sunnuntaina 20.12. ulos tulevasta jumalanpalveluksesta vaihtui paikka, toteuttajat ja saarnaaja. On ollut todella haastavaa, Saares sanoo.

Lue myös:

Yle jatkaa jumalanpalvelusten lähettämistä tv:ssä joka sunnuntai syksyn ajan

"Poikkeusaikoina mielenkiinto lisääntyy" – Tv-jumalanpalvelusten katsojaluvut nousussa

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.