Joutjärven seurakunta vetäytyy viidesläisestä Kohtaamispaikka-toiminnasta

Joutjärven seurakunta ei enää järjestä Kohtaamispaikka-toimintaa. Päätös syntyi Joutjärven seurakuntaneuvostossa viime toukokuussa äänin 8–2.

Kohtaamispaikka-toimintaa on järjestetty Joutjärven seurakunnassa 1990-luvun lopulta lähtien. Toiminta alkoi puhtaasti seurakunnan toimintana, mutta viime vuosina sitä ovat järjestäneet yhteistyössä Joutjärven seurakunta, Päijät-Hämeen Kansanlähetys ry sekä toiminnan järjestämistä varten perustettu Kohtaamispaikan tuki ry.

Vuoden vaihteessa tilanne kuitenkin muuttuu, kun toiminnan vetovastuu siirtyy yksin Päijät-Hämeen Kansanlähetys ry:lle sekä Kohtaamispaikan tuki ry:lle.

Yhteistyötä seurakunnan kanssa jatketaan kuitenkin vuodenvaihteen jälkeenkin. Kohtaamispaikka saa myös jatkossa käyttöönsä seurakunnan tiloja ja työntekijöitä. Kirkkoherra Hannes Wallinin mukaan seurakunta tulee todennäköisesti tukemaan toimintaa myös taloudellisesti pienimuotoisin avustuksin.

Virallisesti Kohtaamispaikka ei kuitenkaan enää ole Joutjärven seurakunnan toimintaa, eikä seurakunnan nimeä saa käyttää toiminnan mainoksissa.

Kirkkoherra ei myöskään ole virkavastuussa toiminnasta tai siellä annetusta opetuksesta. Hannes Wallin kertoo, että Kohtaamispaikalla ja seurakunnalla on ollut näkemyseroja esimerkiksi virkakysymyksessä ja seksuaalieettisissä kysymyksissä.

– Kyllähän siinä on sellainen viidesläinen ajattelu, miten asioihin suhtaudutaan, Wallin muotoilee.

”Seurakunnan jäseniä lokeroidaan seurakunnan ulkopuolelle”

Seurakuntaneuvostossa päätöstä vastaan äänesti Joutjärven seurakunnan luottamushenkilö ja Kansanlähetyksen työntekijä Mika Falk. Hän jätti päätöksestä myös eriävän mielipiteen. Sen mukaan päätös vaarantaa koko toiminnan jatkumisen, sillä järjestöiltä ei ole varmistettu haluavatko ne jatkaa toimintaa seurakunnan vetäytyessä siitä.

Nyt muutamaa kuukautta myöhemmin Falk toteaa, että kaikki tahot ovat sitoutuneet toiminnan jatkumiseen eikä vaaraa sen päättymisestä ole. Hänen mielestään asiasta olisi kuitenkin pitänyt keskustella muiden toimintaa järjestävien tahojen kanssa ennen seurakuntaneuvoston päätöstä.

Lisäksi päätös edistää Falkin mielestä kehitystä, jossa osa seurakunnan jäsenistä ja aktiivisista vastuunkantajista lokeroidaan seurakunnan ulkopuolelle.

– Uskon että tulevaisuuden seurakunnassa on erityyppisiä yhteisöjä. Näkisin sen tyyppisen kehityksen parempana, missä seurakunnan työntekijät ovat mukana niissä luonnollisena osana. Nyt iso joukko aktiivisia seurakunnan jäseniä jatkaa toiminnan järjestämistä, mutta se ei enää ole seurakunnan toimintaa, Falk sanoo.

Taustalla hengellisiä näkemyseroja?

Kirkkoherra Hannes Wallinin mukaan Kohtaamispaikan toiminta on ollut viidesläisesti painottunutta. Mika Falkin mukaan Kohtaamispaikan hengelliset painotukset ovat jossain viidennen herätysliikkeen ja evankeliseen herätysliikkeeseen kuuluvan Sleyn välimaastossa.

– Kohtaamispaikan väki haluaa tulla yhteen, tutkia Jumalan sanaa, palvella ihmisiä ja elää uskoa todeksi. Näky evankeliumin eteenpäin viemisestä on vahvana, Falk kuvailee.

Mahdollisista näkemyseroista virkakysymyksessä tai seksuaalieettisissä kysymyksissä ei ole Falkin mukaan keskusteltu siinä yhteydessä, kun Kohtaamispaikkatoiminnan asemaa seurakunnassa on pohdittu.

Falkin mukaan toiminnassa on ollut mukana naispappeja ja he ovat myös opettaneet tilaisuuksissa, mutta sitä hän ei muista, ovatko naispapit esimerkiksi asettaneet ehtoollista Kohtaamispaikan tilaisuuksissa.

– Toiminnan vetovastuu on ollut seurakunnan kappalaisella Ilmo Leinosella, ja häntä ennen oli seurakunnan edellinen kirkkoherra Seppo Hämäläinen. Lähtökohtaisesti he itse ovat olleet jakamassa ehtoollista, eikä tästä sen takia ole keskusteltu.

Kysymykseen siitä, minkälaisia näkemyseroja seurakunnalla ja Kohtaamispaikalla on mahdollisesti seksuaalieettisissä kysymyksissä, Falk ei halua vastata.

– En vastaa tähän siitä syystä, että mielestäni se vie juttua väärään suuntaan. Näistä ei ole tässä yhteydessä keskustelu vaan on keskusteltu nimenomaan hallinnollisista kysymyksistä, hän sanoo.

Mika Falkista Kohtaamispaikan johtava työntekijä

Lähes koko ikänsä Joutjärven seurakunnan alueella asunut Mika Falk kuvailee Kohtaamispaikkaa perheensä hengelliseksi kodiksi. Nyt siitä on tullut myös hänen työpaikkansa.

Tänä syksynä Falk aloitti Kohtaamispaikan puolipäiväisenä työntekijä, ja vuoden vaihteessa hän siirtyy sen johtavaksi työntekijäksi kokopäiväisesti. Palkan maksaa Kohtaamispaikan tuki ry.

Tähän asti Kohtaamispaikan toimintaa on johtanut paimenisto, jossa on ollut kaikkien kolmen järjestäjän edustus. Mika Falkin mukaan seurakunnan kappalainen on kuitenkin ollut toiminnasta vetovastuussa.

– Suurin muutos on se, että jatkossa hän ei enää johda toimintaa. Toki hänen kanssaan ovat tähänkin asti työtä tehneet muiden järjestöjen työntekijät sekä joukko vapaaehtoisia aktiiveja.

Sekä Hannes Wallin että Mika Falk painottavat, että yhteistyön toivotaan jatkuvan sopuisasti.

– Toivon, että välit pysyvät kaikin tavoin hyvänä ja luottamusta rakennetaan jatkossakin, vaikka tässä kohtaa tehtiin tällainen päätös, Falk sanoo.

Wallin arvioi, että Kohtaamispaikka saa nyt toiminnalleen entistä paremmat edellytykset.

– Kohtaamispaikka on ihan hyvää toimintaa, ja sitä halutaan tukea, hän sanoo.

Wallinin mielestä seurakuntaneuvoston ratkaisua tukee se, että nyt toiminta on seurakunnassa samassa asemassa muiden herätysliikkeiden toiminnan kanssa.

Joka toinen viikko järjestettävät Kohtaamispaikka-tilaisuudet ovat koonneet Lahden alueelta noin 200 osallistujaa.

Asiasta kertoi ensimmäisenä Seurakuntalainen.

Kuva: Olli Seppälä

Edellinen artikkeliPääkirjoitus: Tullaanko uskoon vai kasvetaanko siihen?
Seuraava artikkeliEssee: Ympäristöahdistus tuo kirkoille tehtävän

Ei näytettäviä viestejä