"Johtajuusongelmat on nyt voitettu" – Laihian kirkkoherraksi Antti Yli-Opas

Antti Yli-Opas Kuva: Laihian seurakunta / Foto Airaksinen

Laihian seurakunnan kirkkoherraksi on valittu seurakunnan vt. kirkkoherra, teologian tohtori Antti Yli-Opas. Kirkkovaltuusto valitsi Yli-Oppaan virkaan yksimielisesti.

Yli-Oppaan lisäksi kirkkoherran virkaa haki Laihian seurakunnan kappalainen Anne Visser-Keltto.

Antti Yli-Oppaalla, 57, on kappalaisen virka Porvoon suomalaisessa seurakunnassa. Hän toiminut pappina myös Sipoossa ja vt. kirkkoherrana Ruotsinpyhtäällä.

Lapuan tuomiokapituli kutsui 2019 Kurikasta lähtöisin olevan Yli-Oppaan Laihialle vt. kirkkoherraksi, sillä seurakunnan silloinen kirkkoherra irtisanoutui ja seurakunnassa oli johtajuuskriisi. Yli-Opas oli hoitanut samanlaista tilannetta aiemmin Ruotsinpyhtäällä. Hän on myös työyhteisökonsultti.

– Seurakunnissa kirkkoherran rooli esimiehenä korostuu. Aina hyvästä papista ei tule hyvää kirkkoherraa, vaan häneltä puuttuvat johtamisen ja hallinnon taidot.

Yli-Opas sanoo, että Laihialla johtajuusongelmat on nyt voitettu ja työyhteisö on hyvässä tilanteessa kohtaamaan kirkon jäsenyyteen kohdistuvat haasteet.

– Vaikka Laihialla on vahvat perinteet seurakuntaelämälle, niin yhteys kristinuskoon ohenee täälläkin. Meidän on löydettävä uusia väyliä kohdata ihmisiä ja kertoa kristinuskosta kaiken muun tarjooman keskellä. Ja jos löydämme tien ihmisten todellisuuteen, niin tulemmeko ymmärretyiksi? Täytyy osata sanoittaa kristinuskoa niin, että ihmiset voivat kokea sen merkitykselliseksi.

Antti Yli-Opas sanoo, että Laihialla panostetaan lähivuosina erityisesti perheisiin sekä lapsiin ja nuoriin.

Yli-Oppaan väitöskirja 2010 käsitteli Englannin anglikaanisen kirkon ja Suomen evankelis-luterilaisen kirkon avioliiton teologiaa vuosina 1963–2006.

Laihian seurakunnassa on noin 7 000 jäsentä, kirkkoon kuulumisprosentti on 82.