Jo yli 20 seurakuntaa ja yhtymää suunnittelee yt-neuvotteluja – Tampereella ennakoidaan lomautuksia

Koronapandemia kiristää monen Suomen evankelis-luterilaisen kirkon seurakunnan ja seurakuntayhtymän talous- ja toimintatilannetta. Jo yli 20 seurakuntaa ja yhtymää on aloittanut tai aloittamassa yt-neuvotteluja.

Kotimaa24 kertoi aiemmin Salon seurakunnan suunnittelemista yt-neuvotteluista. Uutisen voit lukea täältä. Kirkkoneuvoston päätöksellä neuvottelut aloitettiin. Kirkkoherra Timo Hukka kertoo, että seurakunnassa ei toteuteta lomautuksia, vaan käytetään hyväksi vuosilomien siirtoja, lomarahavapaita ja vaihtoehtoisiin tehtäviin siirtämisiä.

Seurakunnista yt-suunnitelmista ovat 9.4. mennessä kertoneet ainakin Hirvensalmi, Ikaalinen, Ilmajoki, Kajaani, Kangasala, Kangasniemi, Kauhajoki, Kauhava, Kurikka, Laihia, Lohja, Luumäki, Nousiainen, Pudasjärvi, Salo, Tuusula, Uusikaupunki ja Vähäkyrö.

Listalla ovat seurakunnat, joiden suunnittelema yt-menettely on tullut Kirkon akateemiset AKI ry:n toiminnanjohtajan Jussi Junnin tietoon.

Arvio Tampereelta: Henkilöverotuloja jää saamatta 1,2 miljoonaa euroa

Seurakuntayhtymistä päätöksen yt-neuvotteluista ovat tehneet ainakin Kokkolan, Vaasan ja Pietarsaarenseudun seurakuntayhtymät. Keskiviikkona 8.4. joukkoon liittyi Tampereen seurakuntayhtymä. Tämänhetkisen arvion mukaan sen vuodelle 2020 budjetoiduista ulkoisista tuloista jää puuttumaan runsaat kaksi miljoonaa euroa.

Tampereen seurakuntien johtoryhmä arvioikin kokouksessaan 7.4., että tarvittavien säästöjen aikaan saaminen on erittäin vaikeaa ilman lomautuksia.

Seurakuntayhtymän kehitysjohtaja Timo Takala toteaa, että seurakunnilta jää tänä vuonna saamatta henkilöverotuloja arviolta 1,2 miljoonaa euroa. Syynä ovat muun muassa laajamittaiset lomautukset.

– Menetämme myös vuokratuloja omistamistamme liike- ja toimistotiloista.

Takalan mukaan tilanteeseen vaikuttaa lisäksi se, että seurakuntien leirikeskusten kapasiteettia on myyty suunniteltua vähemmän ulkopuolisille. Peruutuksia on tullut, ja niitä voi tulla lisää.

– Yt-neuvottelut eivät vielä tarkoita, että lomautuksia tulee. Asia selviää tämän prosessin aikana. Olemme kuitenkin henkilöstöllemmekin jo reilusti sanoneet, että vaikeahan tästä tilanteesta on ilman lomautuksia selvitä.

Timo Takala: Menneiden vuosien hyvillä tuloksilla ei voida tasoittaa vajetta

Tampereen seurakuntayhtymä on menneinä vuosina tehnyt positiivisia tuloksia. Kertyneen ylijäämän avulla ei Takalan mukaan kuitenkaan voida tasoittaa tänä vuonna syntyvää huomattavaa budjettivajetta.

– Olemme pohtineet tarkkaan kaikki vaihtoehdot. Meidän on pidettävä huolta myös rahavarojen riittävästä tasosta sekä maksuvalmiuden säilyttämisestä.

Takala kertoo, että Tampereen seurakuntayhtymän rahavarat ovat pääosin kiinni sijoituksissa.

– Niiden arvot ovat nyt laskeneet. Sijoitusten realisointi tällaisessa tilanteessa ei pitkällä tähtäimellä olisi järkevää.

Koronapandemian vaikutukset seurakuntien talouteen ovat vielä arvoitus. Takala pitää todennäköisenä, että kirkollisveron määrä saattaa notkahtaa koko maassa pysyvästikin alemmas.

Oikaisu 9.4. kello 23.15. Poistettu Järvenpään seurakunta yt-suunnitelmia tehneiden seurakuntien listalta. Järvenpään seurakunta ei ole suunnitellut yt-menettelyn aloittamista.

Oikaisu 12.4. kello 18.37. Poistettu Haminan seurakunta yt-suunnitelmia tehneiden seurakuntien listalta. Haminan seurakunta ei ole suunnitellut yt-menettelyn aloittamista.

Oikaisu 15.4. kello 12.16. Poistettu Pieksämäen seurakunta yt-suunnitelmia tehneiden seurakuntien listalta. Pieksämäen seurakunta ei ole suunnitellut yt-menettelyn aloittamista.

Kuva: Kuvakaappaus Tampereen seurakuntien verkkosivuilta

Lue myös:

Suureen Salon seurakuntaan esitetään yt-neuvotteluja – kirkko ei suosittele lomautuksia

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.