Suureen Salon seurakuntaan esitetään yt-neuvotteluja – kirkko ei suosittele lomautuksia

Kirkkoherra Timo Hukka esittää yt-neuvottelujen aloittamista Salon seurakunnassa. Asiasta piti keskustella kirkkoneuvostossa jo viime keskiviikkona, mutta koronatilanteen takia kokous siirrettiin pidettäväksi sähköisesti tulevana keskiviikkona 1.4.

Salo kuuluu Suomen suuriin seurakuntiin. Jäseniä on lähes 40 000 ja päätoimisia työntekijöitä yli 120. Neuvottelut eivät koskisi kirkkoherranvirastoa, hautaustointa ja taloushallintoa.

Timo Hukan mukaan yt-neuvottelujen syynä ei ole niinkään seurakunnan talous kuin toiminnallisuus.

– On mietittävä, mitä tulevaisuudessa tekevät ne ihmiset, joilta rajoitukset ovat vieneet tehtävät. On mietittävä toimenkuvia ja lomien siirtoa, ja on niitä, jotka haluavat vaihtaa lomarahansa lomaksi, Hukka toteaa.

– Haluan, että alusta asti työntekijät ovat mukana katsomassa, mikä on tilanne ja miettimässä vaihtoehtoja. Töitä riittää kovasti, kun kehitellään uusia systeemejä.

Koronapandemian vuoksi Salon seurakunnan perinteinen toiminta on tauolla. Viikkotoiminta on keskeytetty toistaiseksi, ja jumalanpalvelukset ja kirkkohetket toimitetaan verkossa ja radiossa.

Diakonia toimii puhelinpäivystyksenä. Leipää jaetaan kolmesti viikossa kolmisen tuntia seurakunnan olotilan Salotton tuulikaapista. Kirkot ovat auki hiljentymistä varten, ja niissä voi tavata seurakunnan työntekijää.

Hukan mukaan diakoniasta on tullut esityksiä nuorisotyölle, että ohjaajat voisivat tulla avustamaan leivänjaossa. Toisaalta yhteydenpitoa nuoriin ja lapsiperheisiin sosiaalisen median ja verkon kautta kehitetään.

– Onhan tässä mietittävää. Jos vaikkapa tarjotaan tehtävää, jota toinen tekee pienemmällä palkalla, niin mikä silloin on oikeudenmukaista. Ei tämä ihan yksinkertaista ole, Hukka huomauttaa.

Lomautuksiin ei pitäisi pyrkiä

Taloussuunnittelupäällikkö Pasi Perander Kirkkohallituksesta totesi Ylen haastattelussa sunnuntaina, että koronapandemiasta seuraavat massaloumautukset voivat tietää kirkon verotuloihin tänä vuonna noin 44 miljoonan euron laskua. Perander huomautti, että seurakuntia on kuitenkin ohjeistettu välttämään lomautuksia viimeiseen asti. Peranderin mukaan verotulojen notkahdus ei välttämättä muodosta taloudellista syytä lomauttaa.

Samalla linjalla on Kirkon akateemiset AKIn toiminnanjohtaja Jussi Junni.

– Voisin arvioida, että noin 250 000 suomalaisen lomauttaminen vaikuttaa verokertymään, mutta epätasaisesti, Junni sanoo.

Toisaalta seurakunnille pitäisi hänen mukaansa kertyä säästöä siitä, että toiminnan vähentyessä myös toimintakulut vähenevät.

Junnin tietoon on tullut kymmenkunta seurakuntaa, joissa suunnitellaan yt-neuvottelujen aloittamista. Hän pitää yt-neuvotteluja lähtökohtaisesti hyvänä asiana, kun toiminnan vähenemisen vuoksi työtä suunnitellaan toisella tavalla.

– On hyvä, että tehdään asiat yhdessä neuvotellen, ei sanellen, Junni sanoo.

Hän muistuttaa, että kirkkolain mukaan viranhaltijaa pitää kuulla, jos viran tehtäviä muutetaan.

Muuttuneessa tilanteessa työmarkkinaosapuolten yhteinen viesti on Junnin mukaan se, että seurakuntien työntekijöitä tarvitaan uudessa tilanteessa. Siksi lomautuksiin ei yt-neuvotteluilla pitäisi pyrkiä.

– Molemminpuolinen kuunteleminen olisi hyvä asia. Samoin se, että avoimesti tiedotetaan, miksi yt-neuvottelut aloitetaan ja kerrotaan toiminnan järjestämiseen liittyvät syyt. Olisi hyvä, että aidosti mietitään yhteisiä ratkaisuja ja sitä, mikä on seurakunnan strategia.

Kuva: Olli Seppälä. Uskelan kirkko Salon seurakunnassa.

Lue myös:

Kristilliset järjestöt kovilla – myös Kansan Raamattuseura ja SRK aloittavat yt-neuvottelut

Herättäjä-Yhdistys aloittaa yt-neuvottelut koronaepidemian takia

***


Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.


Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.

Edellinen artikkeliHelsingissä pidetään esillä tuhkauksen mahdollisuutta ennen siunausta – mitä sanovat piispat?
Seuraava artikkeliKoronavirus pysäyttää konflikteja – vetoajina paavi ja YK:n pääsihteeri

Ei näytettäviä viestejä