Jehovan todistajista kantelu tietosuojavaltuutetulle

Jehovan todistajien tietojenkeruulomakkeesta vapaaehtoistyöntekijöille on tehty ilmoitus tietosuojavaltuutetulle, kertoo tietosuojavaltuutettu Reijo Aarnio. Kotimaa24 kertoi maanantaina Johanneksenpoika-blogissa julkaistusta lomakkeesta, jossa kysellään yksityiskohtaisia ja arkaluontoisia kysymyksiä vapaaehtoistyöhön liikkeen haarakonttoriin pyrkiviltä.

Aarnio muistuttaa, että yleisesti henkilötietoja koskeva lainsäädäntö vaatii mahdollisimman suurta läpinäkyvyyttä tietojen kerääjän pitäjän ja niitä luovuttavan välillä. Tietoja luovuttavan henkilön on aina tiedettävä tarkalleen, mihin tietoja tarvitaan ja luovutetaan.

– Keskeistä on, että Euroopan Unionin ulkopuolelle luovutettavissa asioissa on oltava oikeusperuste. Lisäksi vastaanottajalla pitäisi olla peruste vastaanottamiseen, Aarnio sanoo. Lomakkeessa kerrotaan, että tietoja voidaan luovuttaa Yhdysvalloissa sijaitsevaan liikkeen päämajaan.

Kaavakkeessa kysyttiin muun muassa seksuaalista suuntautumista ja seksuaalirikoksia. Yhteisön tiedottaja Veikko Leinonen kieltäytyi kommentoimasta lomaketta Kotimaa24:n haastattelussa. Sen sijaan hän kertoi, että henkilökohtaisia tietoja kyllä kysellään johonkin vapaaehtoistehtävään. Mihin, sitä hän ei paljastanut.

Turun yliopiston työoikeuden professori Seppo Koskinen muistuttaa, että arkaluontoisten tietojen kysymiseen pitää olla erityisen painavat perusteet. Henkilötietolain perusteella arkaluontoiset tiedot ovat lähtökohtaisesti käsittelykiellon piirissä.

– Melkein aina on niin, etteivät yksityiselämää koskevat kysymykset ole tarpeellisia vapaaehtoistyöhön rekrytoitaessa, Koskinen sanoo.

Tietosuojavaltuutettu on aikaisemmin ottanut kantaa muun muassa Jehovan todistajien lähetystyöhön liittyvien kotikäyntien yhteydessä keräämistä henkilötiedoista ja henkilötietojen perusteettomasta käsittelystä.

Lue myös:

Jehovan todistajien vapaaehtoisilta kerätään yksityiskohtaisia terveystietoja

Sivuston ulkopuolella:

Henkilötietojen perusteettomasta käsittelystä

Tietosuojavaltuutetun päätös Jehovan todistajia koskevassa asiassa

Edellinen artikkeliRannan sarjakuva ei jäänyt julkaisematta Ilta-Sanomissa sisältönsä vuoksi
Seuraava artikkeliKronikka Tampereen seurakuntien pakkoliitosprosessista

Ei näytettäviä viestejä