Jehovan todistajat opastaa seksuaalisesta väkivallasta – poliisia ei mainita

Jehovan todistajat ovat julkaisseet nettisivuillaan 10 vastausta nuorten tyypillisiin kysymyksiin. Yhdessä vastauksessa puhutaan seksuaalisen väkivallan kokemisesta. Uhriksi joutuneita ei kuitenkaan ohjata ottamaan yhteyttä virkavaltaan. Miksi?

Kotimaa24 sai vastauksen sähköpostitse Ari Hakkaraiselta Jehovan todistajien tiedotusosastolta.

Miksi Jehovan todistajien artikkelissa, jossa vastataan nuorten esittämiin kysymyksiin, ei opasteta kääntymään poliisin puoleen, jos kokee seksuaalista väkivaltaa?

– Asia on itsestään selvä. Viranomaisille pitää ilmoittaa, Ari Hakkarainen kommentoi.

Pitääkö poliisin puoleen kääntyä?

– Viranomaisten puoleen pitää kääntyä kaikissa vakavissa rikoksissa.

Miksi halusitte ohjeistaa netissä nuoria suhtautumisesta seksuaaliseen väkivaltaan ja mitä haluatte ohjeilla sanoa?

– Otsikossa "Miksi kysymys on tärkeä?" kerrotaan syy aiheen käsittelyyn: Joka vuosi miljoonia ihmisiä raiskataan tai käytetään muulla tavoin seksuaalisesti hyväksi, ja uhrit ovat etupäässä nuoria. Tarkoitus on siis auttaa nuoria, jotta he osaavat olla varovaisia.

Hakkarainen lähettää lisäksi pari esimerkkiä siitä, miten seksuaalirikoksia on käsitelty Jehovan todistajien julkaisuissa "jo vuosikymmeniä". Esimerkit ovat vuoden 1993 julkaistusta Herätkää! -lehden artikkelista, jossa on artikkeli Miten toipua raiskauksesta. Artikkelissa pyydetään hakeutumaan lääkärinhoitoon ja ilmoittamaan asiasta poliisille heti, kun siihen kykenee.

Toinen Hakkaraisen lähettämä esimerkki on vuoden 2005 Vartiotorni-lehdestä:

"Nykyäänkin raiskaus on vakava rikos, josta rangaistaan ankarasti. Uhrin ei pidä epäröidä ilmoittaa tapahtuneesta poliisille", siinä sanotaan.

Asiantuntijalta positiivistakin palautetta

Uskontojen uhrien tuki ry on julkaissut vuonna 2014 selvityksen, jossa se tarkastelee kriittisesti Jehovan todistajien niin kutsuttujen oikeuskomiteoiden tapaa käsitellä epäiltyjä seksuaalirikoksia.

"Vaikka rikosilmoituksen tekemistä oikeuskomiteoissa käsitellyistä asioista ei ole kielletty, uhreja on joissain tapauksissa kehotettu olemaan kertomatta rikoksista ulkopuolisille, jotta uskonyhteisön maine ei kärsisi", selvitys väittää.

Raiskauskriisikeskus Tukinaisen kriisityön kehittämispäällikkö, psykoterapeutti Heli Heinjoki arvioi Jehovan todistajien netissä olevan seksuaalista väkivaltaa käsittelevän vastauksen nuorille.

Hänkin kiinnittää huomiota siihen, että poliisille ilmoittamisesta ei puhuta. Hän muistuttaa, että seksuaalinen väkivalta on rikos ja rikoksen tekijä täytyy saada vastuuseen teosta. Hyväksikäytöstä tai raiskauksesta on välittömästi ilmoitettava poliisille. Lasten kohdalla on myös tehtävä lastensuojelulakiin perustuva lastensuojeluilmoitus.

Heinjoki näkee Jehovan todistajien vastauksessa myös paljon positiivista.

– On hyvä, että vastauksessa kerrotaan, miten pahoja asioita tapahtuu kaikille ja se, ettei seksuaalinen väkivalta ei ole uhrin syy. Olisi myös hyvä lisätä, että vastuu on aina sillä, joka tekee pahaa.

Heinjoki kiittää vastausta myös muun muassa siitä, että se kannustaa puhumaan seksuaalisesta väkivallasta ja puhumista pidetään uhrin oman edun mukaisena.

Kuva: Matti Karppinen

Lue myös:

UUT ry:n selvitys: Yhteiskunnan puututtava Jehovan todistajien komiteoihin

Taiteilija kertoo hyväksikäyttökokemuksensa käsittelystä oikeuskomiteassa

Jehovan todistajien sisäinen ohje hyväksikäyttötapauksia varten julki