Jaana Hallamaa SK:ssa: Teemu Laajasalon saama rikostuomio heikentää piispan virkaa

Jos Teemu Laajasalon rikostuomio ei ole este piispan viran hoidolle, voiko virkakaan olla merkittävä, kysyy sosiaalietiikan professori Jaana Hallamaa Suomen Kuvalehden mielipidekirjoituksessa.

Hallamaa oli itse ehdolla Helsingin piispanvaalissa 2017 yhdessä Laajasalon ja Kaisamari Hintikan kanssa. Hallamaa sai vaalissa toiseksi eniten ääniä.

Suomen Kuvalehden kirjoituksessa Hallamaa käy lävitse Teemu Laajasalon talousasioista julkisuudessa olleita seikkoja. Hän kiinnittää erityisesti huomiota Laajasalon saamaan tuomioon ja käräjäoikeuden siinä yhteydessä käyttämiin sanamuotoihin.

"Laajasalon julkisuudessa esittämät luonnehdinnat ovat ristiriidassa sekä syytteen että käräjäoikeuden tuomion sanamuotojen kanssa. On tavallista, että tekijä pitää syyllisyyttään vähäisempänä kuin ulkopuolinen arvioija. Tästä näkökulmasta Laajasalon toiminnastaan esittämät kuvaukset ovat ymmärrettäviä", Hallamaa toteaa.

Hallamaa myös kysyy sateenkaarivihkimisiä toimittaneisiin pappeihin viitaten, että "jos Laajasalo ei voi omalle kohdalleen sovittaa oikeuslaitoksen kuvausta toiminnastaan, kuinka hän voi piispana edellyttää, että hiippakunnan papisto hyväksyy tuomiokapitulin pappeja koskevat, heidän kannaltaan mahdollisesti epämiellyttävät tosiasiainkuvaukset ja niihin pohjautuvat päätökset?"

Kirkon johdon vaikeneminen ihmetyttää

Hallamaa ihmettelee kirkon johtajien vaikenemista Laajasalon saamasta tuomiosta: "Eivätkö piispat ymmärrä, mistä kaikesta on kysymys vai tukkiiko lojaalisuus suut?"

Hallamaa näkee, että perinteisesti kunnioittava suhtautuminen piispan virkaa kohtaan on näkynyt siinä, että vaikka piispojen kanssa on oltu eri mieltä, heitä ei ole arvosteltu voimakkaasti julkisuudessa.

"Etenkään papisto ei ole rohjennut ottaa kantaa Laajasalon toiminnasta paljastuneisiin asioihin. Se johtunee paitsi viran arvostamisesta myös pelosta, että kritiikki vaikuttaa omaan asemaan ja virkakehitykseen", Hallamaa kirjoittaa.

Kirjoituksensa lopussa Hallamaa kysyy, että jos rikostuomio ei muodosta haittaa piispan viran hoidolle, voiko virkakaan olla merkittävä.

Kuva: Matti Karppinen

Lue myös:

Pääkirjoitus: Tuomion saaneella piispa Laajasalolla olisi pahoittelun sijaan anteeksipyynnön paikka

Käräjäoikeus: Teemu Laajasalolle sakkoja tuottamuksellisesta kirjanpitorikoksesta – julkisuus alensi tuomiota

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.