Islamilainen hätähuuto ilmaston puolesta julkistetaan ensi viikolla

Ensi viikon tiistaina Istanbulissa julkistetaan julistus, joka vaatii muslimeja ottamaan aktiivisemman roolin ilmastonmuutoksen torjumisessa. Julistuksessa painotetaan ilmastonmuutosta suurimpana haasteena ihmiskunnalle.

Julistuksen takana olevat uskonnolliset johtajat toivovat, että julistus huomioitaisiin myös joulukuussa Pariisissa alkavissa ilmastoneuvotteluissa.

Julistuksessa painotetaan muun muassa, että jokaisen moskeijan ja islamilaisen koraanikoulun tulisi edistää esimerkiksi fossiilisista polttoaineista luopumista. Ajatus liittyy islamilaiseen ihanteeseen yksinkertaisesta elämästä.

Julkistamiseen liittyvässä kaksipäiväisessä symposiumissa puhujina on niin islamilaisia oppineita kuin Yhdistyneiden Kansakuntien edustajia, ilmastotutkijoita, kansalaisjärjestöjen edustajia ja poliitikkoja.

Uskonnollisten yhteisöjen kannanottoja ilmastonmuutokseen on julkaistu aiemminkin. Esimerkiksi roomalais-katolisen kirkon johtaja paavi Franciscus julkaisi ennen juhannusta ympäristöasioihin keskittyvän Laudato Si -asiakirjan. Joukko suomalaisia teologeja ja luonnontieteilijöitä julkaisi Ilmastokannanotto-nimisen sivuston tällä viikolla.

Julistuksen ja symposiumin takana on kolme järjestöä. Kaksi niistä on YK:n alla toimivia: humanitaarinen avustusjärjestö Islamic Relief Worldwide (IRW) ja ilmastotietoutta islamilaisissa maissa levittävä Islamic Foundation for Ecology and Environmental Sciences. Kolmas järjestö on useiden eri uskontojen toimijoita yhdistävä, ympäristöasioihin keskittyvä Green Faith -kansalaisjärjestö.

Muslimeja on maailmassa arviolta noin 1,6 miljardia. Se on jakaantunut kahteen pääsuuntaan, sunnalaisuuteen ja šiialaisuuteen. Ääriryhmien väkivaltaisuudet ovat kiristäneet viime vuosina molempien ryhmien välejä ympäri maailmaa.

Islamin eri suuntauksissa on vain hyvin vähän uskonnollisia johtajia, joilla olisi kansainvälistä arvovaltaa.

Kuva: Olli Seppälä

Lue myös:

”Maailma alkaa näyttää yhä enemmän kasalta saastaa”

”Parannuksen tekoon aikaa enää muutama vuosikymmen”

Edellinen artikkeliPiispa rohkaisee kristittyjä taistelemaan suvaitsemattomuutta vastaan
Seuraava artikkeliTurun arkkihiippakunnan tuomiokapitulin päätöksiä

Ei näytettäviä viestejä