Irlannin ex-presidentti: Katolinen kirkko yritti sopia, etteivät viranomaiset penkoisi sen arkistoja

Vatikaani yritti sopia Irlannin valtion kanssa vuonna 2003, että kirkon arkistoihin ei perehdyttäisi, kertoo Irlannin entinen presidentti Mary McAleese Irish Timesille. Vatikaani lähestyi asiassa aikana, jolloin oli meneillään tutkinta kahdesta katoliseen kirkkoon liittyvästä lapseen kohdistuneesta hyväksikäytöstä.

McAleesen mukaan pyynnön hänelle esitti korkea-arvoinen Vatikaanin edustaja, kun hän oli valtiovierailulla Italiassa. Hän kuvailee, että vierailu oli yksi murheellisimmista hetkistä hänen presidenttiytensä aikana. McAleese kertoo, että tuolloinen kardinaalivaltiosihteeri Angelo Sodano "viittasi, että hän ja Vatikaani haluaisivat tehdä sopimuksen Irlannin kanssa".

McAleese kertoi ehdotuksen tapahtuneen yksityistapaamisessa. Hän suhtautui siihen torjuvasti. Hänen mukaansa ehdotukseen ei myöhemmin enää palattu. McAleesen kertoman mukaan Sodano pyysi sopimusta, jonka mukaan Irlannin valtiolla ei olisi ollut pääsyä kirkon asiakirjoihin. Vatikaani ei vastannut Irish Timesin tiedusteluihin McAleesen väitteistä.

Irlannin entinen presidentti on aiemminkin kritisoinut katolista kirkkoa muun muassa siitä, miten kirkko näkee naisen aseman ja homoseksuaalisuuden.

Kuva: Pete Souza / Wikimedia Commons / Public Domain

Lue myös:

Irlantilaiset äänestivät aborttilain höllentämisen puolesta – ulkoministeri Soini paheksui Suomessa

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.